Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 314211

Sredstva ovisnosti i vozačka sposobnost


Kozarić-Kovačić, Dragica; Ljubin, Tajana
Sredstva ovisnosti i vozačka sposobnost // Cestovna prometna delikvencija `96 - znanstveno-stručni simpozij / Kozarić-Kovačić, Dragica (ur.).
Zagreb: MUP RH, 1996. str. 92-104 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Sredstva ovisnosti i vozačka sposobnost
(Addiction and driving ability)

Autori
Kozarić-Kovačić, Dragica ; Ljubin, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Cestovna prometna delikvencija `96 - znanstveno-stručni simpozij / Kozarić-Kovačić, Dragica - Zagreb : MUP RH, 1996, 92-104

ISBN
953-161-056-8

Skup
Cestovna prometna delikvencija `96 - znanstveno-stručni simpozij

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 29.02.-01.03.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Sredstva ovisnosti ; vozačka sposobnost
(Addiction ; driving ability)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio definirati opseg i veličinu prometnih nezgoda u Hrvatskoj te karakteristične "rizične" skupine (dob, spol i druga obilježja) kao i vrijeme nezgoda (kritični mjeseci, dani i sati), osobito s obzirom na alkoholnu intoksikaciju i utjecaj drugih psihoaktivnih sredstava. Korišteni su preliminarni podaci registra prometnih nezgoda MUP-a Republike Hrvatske za 1995.g. S obzirom na cilj rada, iz upitnika PN-10, kojeg ispunjava službena osoba kada se dogodi prometna nezgoda, korišteni su podaci koji se odnose na posebna stanja (alkohol, droge, medikamenti, bolest, umor). Tijekom 1995.g. svaki dan su poginule 2 osobe, a 48 osoba je lakše ili teže ozlijeđeno. Muškarci su 6.8 puta više uključeni u prometne nezgode, češće su alkoholizirani, češće su vozači u prometnim nezgodama i relativno manji broj ih je ozlijeđen u prometnim nezgodama. Žene su češće ozlijeđene kao suvozači i pješaci.Alkoholiziranih sudionika u prometu prema registru, tijekom 1995.g. je bilo 5.3 %, a broj se povećavao u noćnim satima. Osobito rizičnu skupinu s obziroma na alkoholiziranost čine osobe od 21 do 25 godina, a naročito osobe u dobi do 20 godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Klinička bolnica "Dubrava"