Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 313805

Nova epizootija mikoplazmalnog mastitisa u Hrvatskoj


Matanović, Krešimir; Šeol, Branka
Nova epizootija mikoplazmalnog mastitisa u Hrvatskoj // Veterinarska znanost i struka - Zbornik sažetaka / Cvrtila Željka, Konjević Dean (ur.). - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu , 2007. / Cvrtila, Željka ; Konjević, Dean (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 28-29 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Nova epizootija mikoplazmalnog mastitisa u Hrvatskoj
(A new outbreak of mycoplasmal mastitis in Croatia)

Autori
Matanović, Krešimir ; Šeol, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Veterinarska znanost i struka - Zbornik sažetaka / Cvrtila Željka, Konjević Dean (ur.). - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu , 2007. / Cvrtila, Željka ; Konjević, Dean - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 28-29

ISBN
978-953-6062-62-1

Skup
Znanstveno stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Mastitis; Mycoplasma bovis; epizootija
(Mastitis; Mycoplasma bovis; outbreak)

Sažetak
Mastitis uzrokovan bakterijom Mycoplasma bovis vrlo je kontagiozan i u zaraženom uzgoju oboli preko 20% krava. Nagli pad mliječnosti uz karakteristične promjene konzistencije mlijeka i neosjetljivost na klasičnu terapiju antibioticima karakteristični su simptomi mastitisa uzrokovanog vrstom Mycoplasma bovis. U radu je opisana epizootija mikoplazmalnog mastitisa uzrokovanog bakterijom Mycoplasma bovis na farmi mliječnih krava u Hrvatskoj. Na farmi se nalazi veći broj krava Holštajnskofrizijske pasmine. Posljednjih mjeseci zabilježen je porast broja mastitisa kod kojih klasična terapija antibioticima nije dovela do izlječenja. Zbog sumnje na mastitis uzrokovan mikoplazmama, 51 uzorak mlijeka dostavljen je u bakteriološki laboratorij Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu radi pretrage na vrstu Mycoplasma bovis. Uzorci mlijeka nasađeni su na čvrstu hranjivu podlogu za uzgoj mikoplazmi (PPLO agar) te na tekuću hranjivu podlogu (PPLO bujon) u deseterostrukim razrjeđenjima i inkubirani na 37&ordm ; ; C u mikroaerofilnim uvjetima do pojave tipičnih kolonija mikoplazmi, odnosno do isteka 10. dana u slučaju negativnih uzoraka. Usporedno, uzorci mlijeka nasađeni su u jažice mikrotitracijske ploče obložene specifičnim protutijelima za M. bovis i inkubirani u mikroaerofilnim uvjetima pri 37&ordm ; ; C tijekom tri dana (enrichment and capture ELISA). Nakon inkubacije, postupak dokazivanja izveden je uz pomoć monoklonskih protutijela za M. bovis koristeći streptavidin peroksidazu i tetrametilbenzidin kao supstrat. U 22 od 51 (43%) pretraženih uzoraka mlijeka dokazali smo mikoplazme vrste M. bovis. Nakon četiri dana inkubacije kolonije tipične za mikoplazme izrasle su iz 16 uzoraka nasađenih na PPLO agar, a iz preostalih šest nakon sljedeća tri dana i prethodnog obogaćivanja u tekućoj hranjivoj podlozi. Enrichment and capture ELISA pokazala se kao brz, osjetljiv i specifičan test za dokazivanje M. bovis izravno u uzorcima mlijeka. Postotak od 43 posto pozitivnih uzoraka veći je od prosjeka koji je utvrđen na farmama mliječnih krava u zapadnoj Europi što se može dovesti u vezu s unosom M. bovis u nezaraženu populaciju krava. Predlažemo obvezno pretraživanje junica i krava na M. bovis prije uvođenja novih životinja na farmu te nužnost monitoringa mikoplazmalnog mastitisa u krava na području cijele Hrvatske kako bi se spriječilo širenje u nezaražene uzgoje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0481153-1129 - Mikoplazmoze i neke uvjetovane infekcijske bolesti životinja (Branka Šeol, )
053-0481153-1138 - Imunologija i epizootiologija aktualnih virusnih bolesti životinja (Josip Madić, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Krešimir Matanović, (297816)