Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31361

Kretanje prema sigurnijim brodovima za rasuti teret


Bosnić, Ante; Ban, Dario; Jazvić Mioković, Marija; Slapničar, Vedran; Vukičević, Marijan
Kretanje prema sigurnijim brodovima za rasuti teret // ZBORNIK XIII SIMPOZIJA TEORIJA I PRAKSA BRODOGRADNJE, In memoriam Prof. Leopold Sorta / BARIŠIĆ, ZDENKO (ur.).
ZAGREB: SVEUČILIŠNA TISKARA, 1998. str. 3-15 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kretanje prema sigurnijim brodovima za rasuti teret
(MOWING TOWARDS A SAFER BULK CARRIERS)

Autori
Bosnić, Ante ; Ban, Dario ; Jazvić Mioković, Marija ; Slapničar, Vedran ; Vukičević, Marijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
ZBORNIK XIII SIMPOZIJA TEORIJA I PRAKSA BRODOGRADNJE, In memoriam Prof. Leopold Sorta / BARIŠIĆ, ZDENKO - ZAGREB : SVEUČILIŠNA TISKARA, 1998, 3-15

Skup
XIII SIMPOZIJA TEORIJA I PRAKSA BRODOGRADNJE, In memoriam Prof. Leopold Sorta

Mjesto i datum
ZADAR, HRVATSKA, 01-03.10.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
SIGURNIJI BRODOVI; BROD ZA RASUTI TERET
(SAFER SHIPS; BULK CARRIER)

Sažetak
Brodovi za rasuti teret (bulk carrier) su poznati kao tip broda jednostavne konstrukcije i robustne izvedbe. Unutarnja geometrija skladišta prilagodena je cilju za djelotvorno i jednostavno ukrcavanje i iskrcavanje rasutih tereta. Konstruktivni nedostaci uočeni i analizirani posljednjih godina postavljaju pitanje kako treba izgledati projekt novih brodova ovog ţipa. U ovom referatu glavni cilj je bio dati odgovor na to pitanje. Pouzdanost postojeće flote brodova za rasuti teret bio je drugi cilj u referatu, te je obrađen kao analiza većine dosadašnjih uočenih mana u postojećim tipovima konstrukcija trupa brodova za rasuti teret. Posebni prilog ovim analizama može se zahvaliti novim metodama analize čvrstoće konstrukcije trupa broda. Ove novije metode su pomogle otkrivanju dosadašnjih neadekvatnih konstruktivnih rješenja, kao i put i količinu neophodnih pojačanja za svladavanje i statičkih i dinamičkih opterećenja konstrukcije. U posljednje vrijeme su propisi o godišnjim pregledima ovog tipa broda zavisno o starosti broda učinili veliki korak nadajmo se za povećanje sigurnosti postojeće flote brodova za rasuti teret. Što se tiče korištenja brodova postojeće flote, a isto tako i budućih novogradnji standardizirani su postupci za otkrivanje kritičnih slučajeva plovidbe i stanja krcanja broda, te takoder propisi za prekrcaj tereta. Jedan od postupaka za povećanje sigurnosti broda je i postavljanje uređaja za mjerenje opterećenja i drugih važnih značajki kao i praćenje tih mjerenja, a u cilju daljnjeg povećanja sigurnosti i postojeće flote, a posebno za novogradnje brodova za rasuti teret.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BrodogradnjaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
120025

Ustanove
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb