Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije (CROSBI ID 347795)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bobić, Mirjana
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije
Celijakija je imunološki posredovani poremećaj kojeg obilježava trajna intolerancija na gluten, bjelančevinu pšenice, raži, ječma i zobi. Jedina djelotvorna terapija celijakije je doživotna bezglutenska dijeta koja dovodi do remisije bolesti i spriječava maligne i nemaligne komplikacije. Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi količinu glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije. Analizirano je 50 uzoraka međunarodno priznatom metodom ELISA-R5 po Mendezu. Rezultati analiziranih namirnica ukazuju na količine glutena koje su unutar vrijednosti određenih zakonodavnim kategorijama. Kako bi oboljeli od celijakije mogli kontrolirati konzumiranu količinu glutena ovisno o pragu osjetljivosti, bezglutenske namirnice je potrebno kontrolirati i kvantificirati količinu glutena.
bezglutenska dijeta; celijakija; ELISA; gluten
nije evidentirano
engleski
Determination of gluten in standard and gluten free food samples for patients with celiac disease
nije evidentirano
gluten free diet; celiac disease; ELISA; gluten
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
03.12.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb