Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije (CROSBI ID 347795)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bobić, Mirjana Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Bobić, Mirjana

Panjkota Krbavčić, Ines

hrvatski

Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije

Celijakija je imunološki posredovani poremećaj kojeg obilježava trajna intolerancija na gluten, bjelančevinu pšenice, raži, ječma i zobi. Jedina djelotvorna terapija celijakije je doživotna bezglutenska dijeta koja dovodi do remisije bolesti i spriječava maligne i nemaligne komplikacije. Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi količinu glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije. Analizirano je 50 uzoraka međunarodno priznatom metodom ELISA-R5 po Mendezu. Rezultati analiziranih namirnica ukazuju na količine glutena koje su unutar vrijednosti određenih zakonodavnim kategorijama. Kako bi oboljeli od celijakije mogli kontrolirati konzumiranu količinu glutena ovisno o pragu osjetljivosti, bezglutenske namirnice je potrebno kontrolirati i kvantificirati količinu glutena.

bezglutenska dijeta; celijakija; ELISA; gluten

nije evidentirano

engleski

Determination of gluten in standard and gluten free food samples for patients with celiac disease

nije evidentirano

gluten free diet; celiac disease; ELISA; gluten

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

03.12.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija