Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 313422

Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije


Bobić, Mirjana
Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije
(Determination of gluten in standard and gluten free food samples for patients with celiac disease)

Autori
Bobić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.12

Godina
2007

Stranica
72

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
Bezglutenska dijeta; celijakija; ELISA; gluten
(Gluten free diet; celiac disease; ELISA; gluten)

Sažetak
Celijakija je imunološki posredovani poremećaj kojeg obilježava trajna intolerancija na gluten, bjelančevinu pšenice, raži, ječma i zobi. Jedina djelotvorna terapija celijakije je doživotna bezglutenska dijeta koja dovodi do remisije bolesti i spriječava maligne i nemaligne komplikacije. Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi količinu glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije. Analizirano je 50 uzoraka međunarodno priznatom metodom ELISA-R5 po Mendezu. Rezultati analiziranih namirnica ukazuju na količine glutena koje su unutar vrijednosti određenih zakonodavnim kategorijama. Kako bi oboljeli od celijakije mogli kontrolirati konzumiranu količinu glutena ovisno o pragu osjetljivosti, bezglutenske namirnice je potrebno kontrolirati i kvantificirati količinu glutena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb