Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 313199

Bijela gospa, krst i mač. Mjesto Gospina kulta i marijanske likovne umjetnosti u formiranju regionalnog i nacionalnog identiteta stanovništva Dalmacije u razdoblju od XVII. do XXI. stoljeća


Prijatelj Pavičić, Ivana
Bijela gospa, krst i mač. Mjesto Gospina kulta i marijanske likovne umjetnosti u formiranju regionalnog i nacionalnog identiteta stanovništva Dalmacije u razdoblju od XVII. do XXI. stoljeća // Povijesno naslijeđe i nacionalni identiteti. Zbornik Drugog hrvatskog simpozija o nastavi povijesti (Opatija 19.-21. travnja 2006.) / Marinović, Marijana (ur.).
Zagreb: Zavod za školstvo Republike Hrvatske, 2006. str. 54-69


Naslov
Bijela gospa, krst i mač. Mjesto Gospina kulta i marijanske likovne umjetnosti u formiranju regionalnog i nacionalnog identiteta stanovništva Dalmacije u razdoblju od XVII. do XXI. stoljeća
(White Madonna, Crucifix and Sword. The Role of the Marian Cultus and Marian Visual Art in Formation of Regional and National Identity of Dalmatian Population from XVIIth to the XXIst Century)

Autori
Prijatelj Pavičić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Povijesno naslijeđe i nacionalni identiteti. Zbornik Drugog hrvatskog simpozija o nastavi povijesti (Opatija 19.-21. travnja 2006.)

Urednik/ci
Marinović, Marijana

Izdavač
Zavod za školstvo Republike Hrvatske

Grad
Zagreb

Godina
2006

Raspon stranica
54-69

ISBN
953-7290-01-8

Ključne riječi
Sinjska Gospa, marijanska ikonografija i nacionalni stereotipi, Pavao Vučković, Karlo Balić, Ivan Aralica
(Our Lady of Sinj, iconography of Virgin Mary and national stereotypes, Pavao Vučković, Karlo Balić, Ivan Aralica)

Sažetak
Radnja pokazuje kako se u dalmatinskoj marijanskoj ikonografiji i kultu (na primjeru kulta Gospe Sinjske), uz opće vjerske i političke ideje, aktualizirala i prelamala lokalna geopovijesna situacija. Ona se u toj umjetnosti i kultu kontekstualizirala putem različitih postupaka referencijalizacije, ideologizacije, ambijentalizacije i simbolizacije pojedinih teoloških i povijesnih sadržaja i njihovih značenja. U kult Sinjske Gospe kao u prazni označitelj učitavali su se mnogi politički i duhovni sadržaji, ali ponajviše i u kontinuitetu želje i stavovi jedne regionalne franjevačke zajednice koja obitava na prostoru između hrvatsko-bosanske granice, Knina i pripadajućeg obalnog pojasa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
244-2440820-0794 - Istočnojadranske umjetničke teme: umjetnost, politika, maritimno iskustvo (Ivana Prijatelj-Pavičić, )

Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu

Autor s matičnim brojem:
Ivana Prijatelj-Pavičić, (171125)