Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 312930

Prijenosna i razvojna odstupanja pri učenjy hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika


Macan, Željka; Kolaković, Zrinka
Prijenosna i razvojna odstupanja pri učenjy hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika // 2. znanstveni skup Hrvatski kao drugi i strani jezik: Knjižica sažetaka / Novak-Milić, Jasna ; Jelaska, Zrinka ; Bergovec, Marina (ur.).
Zagreb: HFD, 2007. str. 26-27 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 312930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prijenosna i razvojna odstupanja pri učenjy hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika
(ERRORS CAUSED BY LINGUISTIC TRANSFER AND ERRORS OF PROGRESSION THAT OCCUR WHILE LEARNING CROATIAN AS A SECOND LANGUAGE)

Autori
Macan, Željka ; Kolaković, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2. znanstveni skup Hrvatski kao drugi i strani jezik: Knjižica sažetaka / Novak-Milić, Jasna ; Jelaska, Zrinka ; Bergovec, Marina - Zagreb : HFD, 2007, 26-27

Skup
2. znanstveni skup Hrvatski kao drugi i strani jezik

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20-22.9.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
odstupanje; razvojno odstupanje; prijenosno odstupanje
(errors; error of progression; errors caused by linguistic transfer)

Sažetak
Pri učenju hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika neizbježno će se pojaviti odstupanja koja mogu biti posljedica prijenosa iz jezičnoga sustava koji je dominantan (uglavnom je to materinski jezik J1), ali i razvojna odstupanja koja se pojavljuju neovisno o J1. U jeziku kao sustavu postoje gramatička, leksička i fonološka razina pa se, ovisno o tome koji se elementi prenose, razlikuje gramatička, leksičko-semantička, fonetsko-fonološka i ortografska razina prijenosa. Raščlanit će se odstupanja u pisanome jeziku. Kao izvor za raščlambu prijenosnih odstupanja poslužili su radovi studenata hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Grazu čiji je materinski jezik njemački pa će se i uspoređivati odstupanja nastala kao posljedica preklapanja njemačkoga jezika kao J1 i hrvatskoga kao J2. Izvor za analizu i usporedbu razvojnih odstupanja radovi su polaznika Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture koji dolaze iz cijeloga svijeta i imaju različite materinske jezike (engleski, francuski, španjolski, talijanski, kineski, nizozemski, litavski, švedski… ). Usporedbom rezultata bit će vidljivo koja se najčešća odstupanja pri učenju hrvatskog kao J2 pojavljuju kao prijenosna, a koja, neovisno o materinskome jeziku učenika, kao razvojna, te koja su od njih karakteristična za pojedini stupanj učenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
130-1301001-0991 - Materinski i inojezični hrvatski (Jelaska, Zrinka, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željka Macan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Macan, Željka; Kolaković, Zrinka
Prijenosna i razvojna odstupanja pri učenjy hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika // 2. znanstveni skup Hrvatski kao drugi i strani jezik: Knjižica sažetaka / Novak-Milić, Jasna ; Jelaska, Zrinka ; Bergovec, Marina (ur.).
Zagreb: HFD, 2007. str. 26-27 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Macan, Ž. & Kolaković, Z. (2007) Prijenosna i razvojna odstupanja pri učenjy hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika. U: Novak-Milić, J., Jelaska, Z. & Bergovec, M. (ur.)2. znanstveni skup Hrvatski kao drugi i strani jezik: Knjižica sažetaka.
@article{article, year = {2007}, pages = {26-27}, keywords = {odstupanje, razvojno odstupanje, prijenosno odstupanje}, title = {Prijenosna i razvojna odstupanja pri u\v{c}enjy hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika}, keyword = {odstupanje, razvojno odstupanje, prijenosno odstupanje}, publisher = {HFD}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, year = {2007}, pages = {26-27}, keywords = {errors, error of progression, errors caused by linguistic transfer}, title = {ERRORS CAUSED BY LINGUISTIC TRANSFER AND ERRORS OF PROGRESSION THAT OCCUR WHILE LEARNING CROATIAN AS A SECOND LANGUAGE}, keyword = {errors, error of progression, errors caused by linguistic transfer}, publisher = {HFD}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font