Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uključivanje hrvatske moderne arhitekture u europski kontekst (za nastanka u međuratnom razdoblju i danas) (CROSBI ID 531475)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Radović Mahečić, Darja Uključivanje hrvatske moderne arhitekture u europski kontekst (za nastanka u međuratnom razdoblju i danas) // Zbornik drugog kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti / Kraševac, Irena (ur.). Zagreb: Institut za povijest umjetnosti, 2007. str. 311-320

Podaci o odgovornosti

Radović Mahečić, Darja

hrvatski

Uključivanje hrvatske moderne arhitekture u europski kontekst (za nastanka u međuratnom razdoblju i danas)

Projekti hrvatskih arhitekata, a osobito Ivana Zemljaka, Ernesta Weissmanna i Jurja Neidhardta, kao i "Radne grupe Zagreb" , tzv. "jugoslavenske delegacije" pri CIAM-u, objavljivani su tijekom 1930-ih godina u prestižnim inozemnim stručnim časopisima i knjigama. Međutim, iako svojedobno ravnopravna europskim arhitektonskim zbivanjima, hrvatska je moderna arhitektura danas uglavnom nepoznata izvan državnih granica. Tome je razlog što se u međuratnom razdoblju hrvatska arhitektura promovirala kao jugoslavenska, a do danas nije, osim fragmenata u nekoliko recentnih srednjoeuropskih izdanja publicirana izdvojeno. A tu je i problem publiciranja, odnosno izostanak prevođenja našeg znanstvenog rada, što s obzirom da nas u knjigama koje govore o europskoj kulturnoj baštini uglavnom ne spominju, treba što prije izmijeniti.

moderna arhitektura; funkcionalizam; internacionalni stil; međuratno razdoblje; CIAM

nije evidentirano

engleski

Including the croatian modern architecture insto the european context (during the appearance in the period between the two World Ward and today)

nije evidentirano

modern architecture; functionalism; international style; period between the two World Wars; CIAM

nije evidentirano

Podaci o prilogu

311-320.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik drugog kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti

Kraševac, Irena

Zagreb: Institut za povijest umjetnosti

978-953-6106-70-7

Podaci o skupu

Drugi kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti

predavanje

01.01.2007-01.01.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Povijest umjetnosti