Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka (CROSBI ID 134727)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Čmelik, Zlatko ; Crnčić, Ivana ; Šindrak, Zoran ; Družić, Jasmina
hrvatski
Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka
Jabučni ocat je prehrambeni proizvod vrlo velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Najbolja sirovina za njegovu proizvodnju je zdrav i sočan plod sorata jabuke sa većim sadržajem šećera. Proizvodnja jabučnog octa sve je češća na poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj. U posljednje vrijeme proizvodnja jabuka se povećava, a time i ukupna količina prerađevina. Cilj ovog istraživanja je određivanje kakvoće prirodnog octa od jabuka sorti Idared, Gloster, Golden Delicious i Jonagold. Istraživanja su provedena u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Tijekom istraživanja praćena je octena fermentacija jabučnih vina uz određivanje ukupne kiselosti i vrijednosti pH. U octu s većim udjelom sorata Golden Delicious, Gloster i Jonagold utvrđene su veće količine octene kiseline. Sorta Idared pogodna je za proizvdnju octa samo uz dodatak ostalih sorata, jer sama ne postiže trgovačku jačinu octa.
jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; octena fermentacija
nije evidentirano
engleski
Quality of natural vinegar from various apple cultivars
nije evidentirano
apple; cider; apple vinegar; fermentation
nije evidentirano