Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka (CROSBI ID 134727)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Čmelik, Zlatko ; Crnčić, Ivana ; Šindrak, Zoran ; Družić, Jasmina Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 13 (2007), 1; 41-48

Podaci o odgovornosti

Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Čmelik, Zlatko ; Crnčić, Ivana ; Šindrak, Zoran ; Družić, Jasmina

hrvatski

Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka

Jabučni ocat je prehrambeni proizvod vrlo velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Najbolja sirovina za njegovu proizvodnju je zdrav i sočan plod sorata jabuke sa većim sadržajem šećera. Proizvodnja jabučnog octa sve je češća na poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj. U posljednje vrijeme proizvodnja jabuka se povećava, a time i ukupna količina prerađevina. Cilj ovog istraživanja je određivanje kakvoće prirodnog octa od jabuka sorti Idared, Gloster, Golden Delicious i Jonagold. Istraživanja su provedena u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Tijekom istraživanja praćena je octena fermentacija jabučnih vina uz određivanje ukupne kiselosti i vrijednosti pH. U octu s većim udjelom sorata Golden Delicious, Gloster i Jonagold utvrđene su veće količine octene kiseline. Sorta Idared pogodna je za proizvdnju octa samo uz dodatak ostalih sorata, jer sama ne postiže trgovačku jačinu octa.

jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; octena fermentacija

nije evidentirano

engleski

Quality of natural vinegar from various apple cultivars

nije evidentirano

apple; cider; apple vinegar; fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (1)

2007.

41-48

objavljeno

1330-6626

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija