Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama (CROSBI ID 134678)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Valpotić, Hrvoje ; Pahović, Snježan ; Stipetić, Bojan ; Perkić, Davor Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 4; 179-187

Podaci o odgovornosti

Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Valpotić, Hrvoje ; Pahović, Snježan ; Stipetić, Bojan ; Perkić, Davor

hrvatski

Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama

Istraživanje je imalo za cilj utvrditi učinak kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi. Pokus 1 je proveden na četrdeset križane janjadi (istočno frizijska X istarska) odbijenih pri prosječnoj masi od 12.84 kg. Pokus 2 je proveden na četrdeset janjadi solčavsko-jezerske pasmine odbijenih pri prosječnoj masi od 17.83 kg. U oba eksperimenta životinje su bile podijeljene na kontrolnu skupinu i pokusnu skupinu koja je dobivala 4 g kulture kvasca po životinji dnevno. Kemijski sastav obroka bio je isti za sve pokusne skupine. Obrok se sastojao od sijena i krmne smjese koja je sadržavala: kukuruz (52.5%), sojinu sačmu (17.5%), ječam (15%), pšenične stočno brašno (6%) i brašno lucerne (4%). U pokusu 1 su sve žitarice u obroku bile mljevene, dok u pokusu 2, 50% kukuruza i ječma nije bilo mljeveno. U pokusu s mljevenim žitaricama dodatak kulture kvasca značajno je poboljšao tjelesne mase, dnevne priraste kao i konverziju krmne smjese. U pokusu s cijelim žitaricama dodavanje kulture kvasca nije imalo značajan utjecaj na tjelesne mase, dnevne priraste i završnu masu. Dodavanje kvasca nije imalo značajan utjecaj na randman trupa ni u jednom pokusu. Na osnovi rezultata postoji opravdanost upotrebe kulture kvasca u tovu janjadi s tim da uspješnost primjene ovisi o obradi žitarica.

žive stanice kvasca; janjad; sijeno; dodatak; proizvodni rezultati

nije evidentirano

engleski

Influence of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on performance of fattening lambs fed ground or whole grain diet

nije evidentirano

yeast culture; lambs; fattening; growth performance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (4)

2007.

179-187

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Veterinarska medicina