Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 312276

Poziv na etičko promišljanje o pojavljivanju psihologije (i psihologa) u javnom i medijskom prostoru -nastavak


Brajša-Žganec, Andreja; Gligora, Hrvoje; Pregrad, Jasenka
Poziv na etičko promišljanje o pojavljivanju psihologije (i psihologa) u javnom i medijskom prostoru -nastavak // Ljudski potencijali kroz životni vijek - knjiga sažetaka / Jelčić, Jasminka ; Lopižić, Josip ; Lugović, Gina ; Sušanj, Zoran (ur.).
Vodice: Hrvatsko psihološko društvo, 2006. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Poziv na etičko promišljanje o pojavljivanju psihologije (i psihologa) u javnom i medijskom prostoru -nastavak
(An invitation to ethically consider the appearance of psychology (and psychologists) in public and media spaces - part 2)

Autori
Brajša-Žganec, Andreja ; Gligora, Hrvoje ; Pregrad, Jasenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Ljudski potencijali kroz životni vijek - knjiga sažetaka / Jelčić, Jasminka ; Lopižić, Josip ; Lugović, Gina ; Sušanj, Zoran - Vodice : Hrvatsko psihološko društvo, 2006

Skup
14. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Ljudski potencijali kroz životni vijek

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 25.-28. 10. 2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mediji i etika; etičke dileme; profesionalna i ljudska odgovornost; psiholozi u medijima
(Media and ethies; ethical dilemmas; professional and human responsibility; psychologists in the media)

Sažetak
Od psihologije se u posljednje vrijeme sve više očekuje da u javnosti i medijima daje tumačenja različitih pojava u društvu, nudi rješenja za mnoge situacije i potrebe organizacija, obitelji i pojedinaca od izgradnje timova, do uspješnih odgojnih postupaka i poticanja osobnog rasta i razvoja. Uz sve pozitivne strane razvoja ovakvih događanja otvaraju se različita etička pitanja za koje struka (Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo) nema uvijek jasno definirane stavove. Promišljat ćemo o tome: &middot ; ; ; Gdje je granica između korištenja psihologije kao ukrasnog dodatka za povećanje gledanosti/čitanosti, odnosno za zabavu i predstavljanja psihologije s ciljem obrazovanja, prosvjećivanja i promidžbe struke? ; Gdje je granica između davanja gotovih savjeta, recepata u nekoliko koraka i ojačavanja ljudi da čine vlastite izbore razumijevajući njihove posljedice i ishode, da budu kompetentni žitelji vlastitih života? ; Kakav je stav struke prema sudjelovanju psihologa u reality TV emisijama u svjetlu mentalnog zdravlja i onih koji sudjeluju i onih koji gledaju? ; Jesu li voditelji iskustvenih radionica i programa za osobni rast i razvoj odgovorni za učinke njihovih programa na mentalno zdravlje polaznika i na koji način oni mogu/trebaju prakticirati tu odgovornost? ; Gdje je granica između poslovne i profesionalne tajne psihologa koji rade u organizacijama prema poslodavcu, odnosno kolegama iz drugih organizacija? Na Okruglom stolu prezentirat će se dijelovi Kodeksa etike psihološke djelatnosti Hrvatske psihološke komore kao uvod, okvir i putokaz za razgovor, kao i zaključci prvog Okruglog stola na tu temu održanog u okviru 1. hrvatskog kongresa primijenjene psihologije u travnju ove godine, a sve u cilju određivanja mogućih preporuka struke o pojavljivanju psihologije u javnom i medijskom prostoru, a i šire. Aktualizirajući temu konferencije njenim povezivanjem sa zaključcima ovog Okruglog stola, želimo otvoriti nova pitanja vezana uz etička promišljanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0194102

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Andreja Brajša-Žganec, (185362)