Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dora - nova sorta ozime krušne pšenice Bc Instituta - Zagreb (CROSBI ID 84394)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Tomasović, Slobodan ; Javor, Petar ; Mlinar, Rade ; Sesar, Branko Dora - nova sorta ozime krušne pšenice Bc Instituta - Zagreb // Agronomski glasnik, 60 (1998), 1-2; 47-58

Podaci o odgovornosti

Tomasović, Slobodan ; Javor, Petar ; Mlinar, Rade ; Sesar, Branko

hrvatski

Dora - nova sorta ozime krušne pšenice Bc Instituta - Zagreb

Ovim radom bila je namjera, da se prikažu najvažnija gospodarska svojstva Dore - nove sorte ozime krušne pšenice. Dora (Zg 89/91) na osnovu trogodišnjih ispitivanja u službenim pokusima Komisije za priznavanje sorata Republike Hrvatske (1993-1995), priznata je 1996. godine. Stvorena je na pokusnom polju Zavoda za strne žitarice u Botincu Bc Instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja u Zagrebu. Kreirana je za vrlo intenzivne uvjete proizvodnje. Dobre je otpornosti na niske temperature, te je tipična ozima pšenica. Spada u grupu srednje ranih sorti. Broj dana od nicanja do klasanja iznosi 181, 5 (Sana-180, 2, žitarka-180, 6). Visina biljke je polupatuljasta do srednje visoka. Trogodišnji prosjek je 79, 6 cm (Sana-74, 5 cm, Žitarka-73, 4 cm). Stabljika je vrlo čvrsta, te iskazuje vrlo dobru otpornost na polijeganje. Sorta je visokog proizvodnog potencijala rodnosti. Trogodišnji prosjek iznosi 6719 kg/ha (Sana-6439 kg/ha, Žitarka-5945 kg/ha, Demetra-6417 kg/ha). Pokazuje zadovoljavajuću otpornost na najvažnije bolesti pšenice, a što osobito vrijedi za bolesti klasa (fuzarioze i septorioze). Posjeduje dobre osobine kakvoće zrna i brašna. Na osnovu sadržaja bjelančevina i sedimentacijske vrijednosti spada u II. razred kakvoće, a ponekad i u I. Sadržaj bjelančevina iznosi 13, 74 posto, a sedimentacijska vrijednost je 34 ml (Žitarka-sadržaj bjelančevina: 13, 96 posto, sedimentacijska vrijednost: 36 ml). Ima dobre osobine farinograma i ekstenzograma. Spada u grupu tipičnih krušnih pšenica.

ozima krušna pšenica; visoki proizvodni potencijal rodnosti; stabilnost uroda; gljivične bolesti pšenice; poboljšana kakvoća zrna i brašna

nije evidentirano

engleski

Dora - a new bread winter wheat variety developed by the Zagreb Bc Institute

nije evidentirano

bread winter wheat; high yielding potential; yield stability; fungal wheat diseases; improved quality of kernel and flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60 (1-2)

1998.

47-58

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)