Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 312103

Filozofsko-teološke postavke Ivana Pavla II. o dostojanstvu i pozivu žene


Anić, Rebeka
Filozofsko-teološke postavke Ivana Pavla II. o dostojanstvu i pozivu žene // Ivan Pavao II : Poslanje i djelovanje : Zbornik radova - Promišljanja hrvatskih znanstvenika / Sabotič, Ines ; Tanjić, Željko ; Črpić, Goran (ur.).
Zagreb: Glas Koncila ; Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ; Institut društenih znanosti Ivo Pilar, 2007. str. 149-167 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Filozofsko-teološke postavke Ivana Pavla II. o dostojanstvu i pozivu žene
(Philosophical – theological theses of John Paul II about the dignity and vocation of the woman)

Autori
Anić, Rebeka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Ivan Pavao II : Poslanje i djelovanje : Zbornik radova - Promišljanja hrvatskih znanstvenika / Sabotič, Ines ; Tanjić, Željko ; Črpić, Goran - Zagreb : Glas Koncila ; Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ; Institut društenih znanosti Ivo Pilar, 2007, 149-167

ISBN
978-953-241-103-4

Skup
Ivan Pavao II: Poslanje i djelovanje

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.06.2005

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Žena; narav; slika Božja; majčinstvo; djevičanstvo; rod modeli
(Woman; female nauture; Cannon Law; Popes; Second Vatican Council)

Sažetak
U članku se razglabaju filozofsko-teološke postavke Ivana Pavla II. o dostojanstvu i pozivu žene. Prvi dio članka smješta Papino učenje o ženi u kontekst Papinih filozofsko-teoloških polazišta o ljudskoj osobi, dotično o čovjeku, muškarcu i ženi, kao slici Božjoj. Drugi dio članka sadrži prikaz Papina učenja o ženi-slici Božjoj, dok je u trećem dijelu članka prikazan model uzajamnosti kao model rodnih odnosa koji izrasta iz toga Papina učenja. U četvrtom i petom dijelu članka na temelju Papine filozofske i teološke misli te metodoloških pristupa razglaba se Papino učenje o majčinstvu i djevičanstvu kao o dva poziva žene u svjetlu Božje objave, dotično Papine postavke o ženskoj naravi i njezinim vlastitostima. Autorica zaključuje da su mnoge postavke Papina učenja o ženama ishod etičko-ćudorednog usmjerenja Papine antropologije kao i njegovoga pokušaja da fenomenološkim putem dospije do ontoloških spoznaja o biću žene. Pri tome, o naravi žene Papa donosi zaključak na temelju samo jednoga čina - čina rađanja -, a slika žene koju uzima kao polazište svojih promišljanja, slika je žene devetnaestoga stoljeća. Papino učenje o ženi kao slici Božjoj i rodni model uzajamosti koji na njemu temelji, u Papinim socijalno-etičkim izjavama ustupa mjesto njegovom učenju o posebnoj naravi žene i pozivu žene na majčinstvo i djevičanstvo, dotično rodnom modelu komplementarnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)