Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tri reda ili Imaginarij feudalizma (CROSBI ID 4771)

Urednička knjiga | monografija (znanstvena)

Tri reda ili Imaginarij feudalizma / Andrić, Stanko (ur.) Zagreb: Golden marketing - Tehnička knjiga, 2007

Podaci o odgovornosti

Andrić, Stanko

Škarić, Olga ; Desnica-Žerjavić, Nataša

hrvatski

Tri reda ili Imaginarij feudalizma

Knjiga Georgesa Dubyja "Tri reda" bavi se načinima na koje su srednjovjekovni učeni, uglavnom crkveni, ljudi promišljali društvo u kojem žive, kako su zamišljali, imaginirali, da je ono ustrojeno i da bi trebalo biti ustrojeno. Prateći evoluciju tog imaginiranja, Duby se usredotočuje na prijelomno 11. i 12. stoljeće, to jest na razdoblje za koje sam skromno kaže da ga, za razliku od ostatka srednjovjekovlja, "dobro poznaje". No, ukupni kronološki obuhvat knjige puno je širi: svoju povijest feudalne ideologije Duby započinje puno ranije, na izmaku rimske antike, sa svetim Augustinom, papom Gelazijem I i Pseudo-Dionizijem Areopagitom. Od njih se započinju dvo-, tro- i četveročlane diobe čovječanstva na redove, razrede, klase ili staleže pomoću kojih su kršćanski mislioci na latinskom Zapadu pokušavali pojmiti društva kojima su pripadali. Duby slijedi mijene, preinake i permutacije složenog ideološkog aparata kojim su se na srednjovjekovnom Zapadu željele protumačiti i opravdati ovozemne hijerarhije i njihov odnos prema vječnim hijerarhijama u kršćanski pojmljenoj onostranosti. U taj su se aparat na različite načine uklapale opreke vladari-podanici, klerici-laici, redovništvo-svećenstvo, knezovi-vitezovi, moćnici-siromasi. Na koncu se, u ranom 11. stoljeću, pojavljuje zamisao o čovječanstvu skladno razdijeljenom na vršitelje triju komplementarnih i uzajamno korisnih funkcija: na one koji mole, one koji ratuju i one koji rade. Pred tom je "trofunkcijskom ideologijom" tada stajala dugačka budućnost, ali ona je ostala pobjednicom na imaginarnom ideološkom bojištu tek pošto se othrvala plimi "dramatizirajuće eshatologije" koju je sa sobom donio završni procvat benediktinskog redovništva i prvotni zanos križarskih ratova. Priređivač S. Andrić je redigirao prijevod knjige i popratio ga sa 65 bilježaka s terminološkim i drugim pojašnjenjima.

Srednji vijek; ideologija; društvo; tri reda; feudalizam

Priređivač knjige S. Andrić redigirao je prijevod knjige te ga popratio sa 65 bilježaka s terminološkim i drugim pojašnjenjima.

engleski

Three Orders or Feudal Society Imagined

nije evidentirano

Middle Ages; ideology; society; three orders; feudalism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Golden marketing - Tehnička knjiga

2007.

978-953-212-320-3

360

objavljeno

Povezanost rada

Filozofija