Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Meteorološke i hidrološke podloge značajne za melioracijske mjere (CROSBI ID 531309)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Petraš, Josip ; Biondić, Danko: Meteorološke i hidrološke podloge značajne za melioracijske mjere // Zbornik radova znanstvenog skupa: Melioracijske Mjere u Svrhu Unapređenja Ruralnog Prostora / Akademik Milan Maceljski & Prof.dr.sc. Frane Tomić (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2007. str. 39-58-x

Podaci o odgovornosti

Petraš, Josip ; Biondić, Danko:

hrvatski

Meteorološke i hidrološke podloge značajne za melioracijske mjere

Sažetak Govori se o ulozi i stanju meteoroloških i hidroloških podloga neophodnih za planiranje i provedbu melioracijskih mjera u Hrvatskoj. Zasebno se razmatraju podloge koje se tiču odvodnje i zasebno one koje se tiču navodnjavanja. Ukazuje se na vrste potrebnih podloga za projektiranje sustava kako unutrašnje tako i vanjske odvodnje, te se daje pregledni prikaz relevantnih meteoroloških i hidroloških mjerenja u Hrvatskoj. Uz to se upućuje na način rješavanja problema melioracijske odvodnje, zavisno o raspoloživim podlogama. Dalje se govori o raspoloživim podlogama za određivanje potrebnih količina vode za navodnjavanje, te o stanju vodnih resursa u Hrvatskoj. Ukazuje se na veliko vodno bogatstvo Hrvatske, ali i na činjenicu da u malovodnim i posebice sušnim razdobljima dolazi do nestašica vode, tako da su ugroženi i postojeći eko-sustavi. Zbog toga se za potrebe navodnjavanja predlaže razvoj vodnih resursa u vidu izgradnje što većeg broja akumulacija. Na kraju se daje osvrt na raspoložive hidrološke i meteorološke podloge za hidrološko dimenzioniranje akumulacija.

melioracijske mjere; meteorološke podloge; hidrološke podloge; sustavi odvodnje; zaštita od poplave; sustavi navodnjavanja; razvoj vodnih resursa.

nije evidentirano

engleski

The Meteorological and Hydrologic Issues Related to the Irrigation and Drainage Measures in Croatia

nije evidentirano

Irrigation and drainage measures; meteorological issues; hydrologic issues; drainage systems; flood protection; irrigation systems; water resources development.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

39-58-x.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Akademik Milan Maceljski & Prof.dr.sc. Frane Tomić

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Podaci o skupu

Melioracijske mjere u svrhu unapređenja ruralnog prostora s težištem na Nacionalni projekt navodnjavanja

predavanje

23.01.2007-23.01.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam, Građevinarstvo, Poljoprivreda (agronomija)