Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 312020

Iskustva s primjenom malih bespilotnih ronilica


Bakarić, Vedran; Stipanov, Marin; Mišković, Nikola
Iskustva s primjenom malih bespilotnih ronilica // II. savjetovanje o morskoj tehnologiji in memoriam akademiku Zlatku Winkleru / Rožanić, Igor (ur.).
Rijeka: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Znanstveno vijeće za pomorstvo ; Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2008. str. 78-88 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Iskustva s primjenom malih bespilotnih ronilica
(Experiences with application of small unmanned underwater vehicles)

Autori
Bakarić, Vedran ; Stipanov, Marin ; Mišković, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
II. savjetovanje o morskoj tehnologiji in memoriam akademiku Zlatku Winkleru / Rožanić, Igor - Rijeka : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Znanstveno vijeće za pomorstvo ; Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2008, 78-88

ISBN
978-953-6326-40-2

Skup
II. savjetovanje o morskoj tehnologiji in memoriam akademiku Zlatku Winkleru

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 26-27.11.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Bespilotne ronilice; podvodna robotika; podvodna inspekcija; podvodna potraga; podvodno istraživanje; hidroelektrana
(Unmanned underwater vehicles; underwater robotics; underwater inspection; underwater search; underwater exploration; hydro-electric power plant)

Sažetak
Male bespilotne ronilice služe za raznovrsne zadatke podvodnog snimanja, inspekcije, mjerenja, potrage i istraživanja u moru i unutrašnjim vodama. Za razliku od velikih bespilotnih ronilica, one su razmjerno jednostavne za upotrebu, jeftine i prilagodljive, a koriste se za obavljanje zadataka na ograničenim područjima i u razmjerno plitkoj vodi. U zadnjih desetak godina male ronilice su se dokazale na mnogim zadacima, uključujući inspekciju brana i drugih hidrotehničkih objekata, inspekciju podvodnih dijelova brodova, potragu za krijumčarenom robom, potragu za utopljenicima u manjim jezerima, protuminsko izviđanje, oceanografsko mjerenje, podmorsku arheologiju i drugo. One su postale nezamjenjivi dio opreme za takve zadatke u razvijenom svijetu, no u Hrvatskoj i susjednim zemljama još se uvijek bilježi samo sporadična primjena ove nove tehnologije. U ovom radu je dano više karakterističnih primjera primjene malih bespilotnih ronilica. Posebno detaljno opisana su iskustva Brodarskog instituta s podvodnim inspekcijama izvedenim na hidroelektranama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Brodogradnja, Elektrotehnika, GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
192-0361557-1564 - Inteligentno upravljanje hidroenergetskim postrojenjima (Ljubomir Kuljača, )

Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb,
Brodarski institut d.o.o.