Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311975

Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre


Šergo, Zdravko; Tomčić, Zdenko; Poropat, Amorino
Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre // Hotellink, 7 (2007), 9-10; 387-394 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 311975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre
(History of Catering and Gastronomy Art - From Antiq Time to Catering in Rural Istria)

Autori
Šergo, Zdravko ; Tomčić, Zdenko ; Poropat, Amorino

Izvornik
Hotellink (1451-5113) 7 (2007), 9-10; 387-394

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ugostiteljstvo; povijesni razvoj; trendovi; konkurencija; gastronomija
(catering service; historic upgrowth; trends; competition; gastronomy)

Sažetak
Ovaj rad ima za cilj da prikaže povijesno– sociološki razvoj ugostiteljske djelatnosti i gastronomske umjetnosti tijekom više milenijskog vremenskog razdoblja. Ugostiteljstvo je tekovina „ civiliziranog društva“ u kojem postoji višak vremena i novčanih resursa, pa se hrana konzumira izvan obitelji, pripremljena od strane „ specijaliste“ . Povijesno datiranje gastronomije sa naglaskom na raznolike kulturološke specifičnosti teče od starih Grka, Kineza, Rimljana, Srednjeg vijeka, Francuske revolucije i pojavom moderne Francuske kuhinje nakon toga pa do diversificirane mreže amerikanizirane „ etničke“ kuhinje: Kineske, Talijanske, Meksičke u zadnja tri desetljeća. Gastronomija ruralne Istre koja se promovira u sklopu „ pokreta za agroturizam Istre“ treba tek biti prepoznata i izdvojena iz drugih tržnih niša koje pokrivaju „ etničke“ kuhinje u globaliziranom svijetu. U radu se pružaju razne sugestije u prilog brže „ konvergencije prepoznatljivosti“ kuhinje ruralne Istre i ostalih velikih nacionalnih kuhinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
147-1470497-0857 - Agroturizam element održivog ruralnog razvoja
010-0102590-2587 - Komparativni razvoj agroturizma u Istarskoj i Osječko-baranjskoj županiji (Leko-Šimić, Mirna, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Zdravko Šergo (autor)

Avatar Url Zdenko Tomčić (autor)

Avatar Url Amorino Poropat (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šergo, Zdravko; Tomčić, Zdenko; Poropat, Amorino
Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre // Hotellink, 7 (2007), 9-10; 387-394 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šergo, Z., Tomčić, Z. & Poropat, A. (2007) Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre. Hotellink, 7 (9-10), 387-394.
@article{article, year = {2007}, pages = {387-394}, keywords = {ugostiteljstvo, povijesni razvoj, trendovi, konkurencija, gastronomija}, journal = {Hotellink}, volume = {7}, number = {9-10}, issn = {1451-5113}, title = {Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre}, keyword = {ugostiteljstvo, povijesni razvoj, trendovi, konkurencija, gastronomija} }
@article{article, year = {2007}, pages = {387-394}, keywords = {catering service, historic upgrowth, trends, competition, gastronomy}, journal = {Hotellink}, volume = {7}, number = {9-10}, issn = {1451-5113}, title = {History of Catering and Gastronomy Art - From Antiq Time to Catering in Rural Istria}, keyword = {catering service, historic upgrowth, trends, competition, gastronomy} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font