Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre (CROSBI ID 134604)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Šergo, Zdravko ; Tomčić, Zdenko ; Poropat, Amorino
hrvatski
Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre
Ovaj rad ima za cilj da prikaže povijesno– sociološki razvoj ugostiteljske djelatnosti i gastronomske umjetnosti tijekom više milenijskog vremenskog razdoblja. Ugostiteljstvo je tekovina „ civiliziranog društva“ u kojem postoji višak vremena i novčanih resursa, pa se hrana konzumira izvan obitelji, pripremljena od strane „ specijaliste“ . Povijesno datiranje gastronomije sa naglaskom na raznolike kulturološke specifičnosti teče od starih Grka, Kineza, Rimljana, Srednjeg vijeka, Francuske revolucije i pojavom moderne Francuske kuhinje nakon toga pa do diversificirane mreže amerikanizirane „ etničke“ kuhinje: Kineske, Talijanske, Meksičke u zadnja tri desetljeća. Gastronomija ruralne Istre koja se promovira u sklopu „ pokreta za agroturizam Istre“ treba tek biti prepoznata i izdvojena iz drugih tržnih niša koje pokrivaju „ etničke“ kuhinje u globaliziranom svijetu. U radu se pružaju razne sugestije u prilog brže „ konvergencije prepoznatljivosti“ kuhinje ruralne Istre i ostalih velikih nacionalnih kuhinja.
ugostiteljstvo; povijesni razvoj; trendovi; konkurencija; gastronomija
nije evidentirano
engleski
History of Catering and Gastronomy Art - From Antiq Time to Catering in Rural Istria
nije evidentirano
catering service; historic upgrowth; trends; competition; gastronomy
nije evidentirano