Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre (CROSBI ID 134604)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Šergo, Zdravko ; Tomčić, Zdenko ; Poropat, Amorino Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre // Hotellink, 7 (2007), 9-10; 387-394

Podaci o odgovornosti

Šergo, Zdravko ; Tomčić, Zdenko ; Poropat, Amorino

hrvatski

Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre

Ovaj rad ima za cilj da prikaže povijesno– sociološki razvoj ugostiteljske djelatnosti i gastronomske umjetnosti tijekom više milenijskog vremenskog razdoblja. Ugostiteljstvo je tekovina „ civiliziranog društva“ u kojem postoji višak vremena i novčanih resursa, pa se hrana konzumira izvan obitelji, pripremljena od strane „ specijaliste“ . Povijesno datiranje gastronomije sa naglaskom na raznolike kulturološke specifičnosti teče od starih Grka, Kineza, Rimljana, Srednjeg vijeka, Francuske revolucije i pojavom moderne Francuske kuhinje nakon toga pa do diversificirane mreže amerikanizirane „ etničke“ kuhinje: Kineske, Talijanske, Meksičke u zadnja tri desetljeća. Gastronomija ruralne Istre koja se promovira u sklopu „ pokreta za agroturizam Istre“ treba tek biti prepoznata i izdvojena iz drugih tržnih niša koje pokrivaju „ etničke“ kuhinje u globaliziranom svijetu. U radu se pružaju razne sugestije u prilog brže „ konvergencije prepoznatljivosti“ kuhinje ruralne Istre i ostalih velikih nacionalnih kuhinja.

ugostiteljstvo; povijesni razvoj; trendovi; konkurencija; gastronomija

nije evidentirano

engleski

History of Catering and Gastronomy Art - From Antiq Time to Catering in Rural Istria

nije evidentirano

catering service; historic upgrowth; trends; competition; gastronomy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7 (9-10)

2007.

387-394

objavljeno

1451-5113

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam, Ekonomija