Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311960

Kvaliteta svinjskog mesa


Kušec, Goran
Kvaliteta svinjskog mesa // Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi / Kralik, gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2007. str. 387-427


Naslov
Kvaliteta svinjskog mesa
(Pork quality)

Autori
Kušec, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi

Urednik/ci
Kralik, gordana

Izdavač
Grafika Osijek

Grad
Osijek

Godina
2007

Raspon stranica
387-427

ISBN
978-953-6331-52-9

Ključne riječi
svinja, porijeklo, pasmina, anatomska građa, metabolizam, ekonomsko-proizvodna svojstva, nasljeđivanje, selekcija, genomika, rast, razmnožavanje, hranidba, sustavi držanja, kvaliteta mesa, nastambe i oprema
(pig, origin, breed, anatomical material, metabolism, economical-production traits, heredity, selection, genomics, growth, feeding, housing systems, meat quality, objects and equipments)

Sažetak
Udžbenik "Svinjogojstvo – biološki i zootehnički principi" na poseban i originalan način upoznaje studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih sveučilišnih studija, ali i zainteresirane proizvođače svinja, s mnogobrojnim aspektima kompleksne tematike koju obrađuje. Ovim sveučilišnim udžbenikom želi se doprinijeti razvoju svinjogojske proizvodnje u nas na način da se pruži studentima, znanstvenicima, stručnjacima i proizvođačima svinja suvremene znanstvene i stručne spoznaje o biološkim i zootehničkim principima uzgoja svinja. Udžbenik je sastavljen iz dvanaest poglavlja koja obuhvaćaju gotovo sve aspekte proizvodnje svinja, od anatomsko-fizioloških specifičnosti, selekcijskih metoda, hranidbe, rasta i razmnožavanja svinja, do tehnologije proizvodnje i smještaja. U posebnom poglavlju obrađuju se najnovije molekularne i genetske metode koje danas imaju značajnu ulogu u selekciji svinja i poboljšanju kvalitete svinjskih polovica i mesa. Suvremena proizvodnja svinja složeni je proces koji zahtijeva stručnu i znanstvenu educiranost uzgajivača, zootehničke uvjete prilagođene genetskom potencijalu današnjih pasmina i hibrida svinja, kao i zadovoljavanje visokih standarda u pogledu zaštite okoliša. Sve navedeno preduvjet je za proizvodnju kvalitetnih svinja i svinjskog mesa koje će zadovoljiti potrošača, ali i osigurati proizvođaču financijsku dobit. U udžbeniku su prikazana saznanja mnogih autora, ali i vlastitog znanstvenog rada. Knjiga pruža studentima i stručnjacima veliki broj korisnih informacija i dobra im je osnova za daljnje znanstveno i stručno usavršavanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Goran Kušec, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Kušec, Goran
Kvaliteta svinjskog mesa // Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi / Kralik, gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2007. str. 387-427
Kušec, G. (2007) Kvaliteta svinjskog mesa. U: Kralik, g. (ur.) Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi. Osijek, Grafika Osijek, str. 387-427.
@inbook{inbook, author = {Ku\v{s}ec, G.}, editor = {Kralik, g.}, year = {2007}, pages = {387-427}, keywords = {pig, origin, breed, anatomical material, metabolism, economical-production traits, heredity, selection, genomics, growth, feeding, housing systems, meat quality, objects and equipments}, isbn = {978-953-6331-52-9}, title = {Pork quality}, keyword = {pig, origin, breed, anatomical material, metabolism, economical-production traits, heredity, selection, genomics, growth, feeding, housing systems, meat quality, objects and equipments}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Osijek} }