Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311823

Obilježja života i psihosocijalne potrebe mladića i djevojaka koji odrastaju u udomiteljskim obiteljima


Kregar Orešković, Klaudija; Rajhvajn, Linda
Obilježja života i psihosocijalne potrebe mladića i djevojaka koji odrastaju u udomiteljskim obiteljima // Dijete i društvo - časopis za promicanje prava djeteta, 9 (2007), 1; 63-86 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 311823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obilježja života i psihosocijalne potrebe mladića i djevojaka koji odrastaju u udomiteljskim obiteljima
(Characteristics of life and psychosocial needs of boys and girls growing up in foster families)

Autori
Kregar Orešković, Klaudija ; Rajhvajn, Linda

Izvornik
Dijete i društvo - časopis za promicanje prava djeteta (1332-3210) 9 (2007), 1; 63-86

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
skrb za djecu izdvojenu iz obitelji; udomiteljstvo; psihosocijalne potrebe djece i mladih u udomiteljstvu; longitudinalno praćenje djece u udomiteljstvu
(social care for children growing up outside the family; foster care; psychosocial needs of children and youth in foster care; longitudinal following of children in foster care)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati druge faze opsežnog znanstveno-istraživačkog projekta "Mogućnosti unapređenja skrbi za djecu izdvojenu iz obitelji", pod nazivom "Longitudinalno praćenje djece u javnoj skrbi: Psihosocijalne potrebe djece u dječjim domovima i udomiteljskim obiteljma". Cilj ove faze istraživanja bio je stjecanje uvida u psihosocijalno funkcioniranje i okolnosti življenja mladih koji odrastaju u udomiteljskim obiteljima a koji su sudjelovali u prvoj fazi istraživanja. Istraživanje je provedeno s 62 udomljene djece koja su u prosjeku u skrbi boravila 10, 5 godina. Istraživanje je provedeno i s 52 udomitelja spomenute djece, a podaci su prikupljeni setom skala i upitnika upotrebljavanih u ranijim istraživanjima. Rezultati istraživanja pokazuju da mladi sudionici istraživanja u udomiteljskim obiteljima, u kojima su odrasli i odrastaju, doživljavaju nisku razinu svakodnevnog stresa, da u svojoj okolini percipiraju značajnu količinu socijalne podrške, te da imaju visoko samopoštovanje, samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi. Također, iz rezultata se može zaključiti da mladi koji su sudjelovali u istraživanju i u ponovljenom mjerenju najčešće ne iskazuju somatske poteškoće, anksioznost/depresivnost, socijalne probleme, probleme mišljenja, pozornosti, delinkventnog ponašanja i agresivnosti. Djevojke za razliku od mladića značajno češće imaju poteškoće somatske prirode i sklonije su internalizaciji problema, a najznačajnijim se prediktorom u kontekstu aktualnog funkcioniranja mladih u udomiteljstvu pokazala razina doživljenog svakodnevnog stresa u udomiteljskim obiteljima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
066-0661686-1431 - Djeca, mladi, obitelji i socijalni razvoj Hrvatske (Ajduković, Marina, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kregar Orešković, Klaudija; Rajhvajn, Linda
Obilježja života i psihosocijalne potrebe mladića i djevojaka koji odrastaju u udomiteljskim obiteljima // Dijete i društvo - časopis za promicanje prava djeteta, 9 (2007), 1; 63-86 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kregar Orešković, K. & Rajhvajn, L. (2007) Obilježja života i psihosocijalne potrebe mladića i djevojaka koji odrastaju u udomiteljskim obiteljima. Dijete i društvo - časopis za promicanje prava djeteta, 9 (1), 63-86.
@article{article, year = {2007}, pages = {63-86}, keywords = {skrb za djecu izdvojenu iz obitelji, udomiteljstvo, psihosocijalne potrebe djece i mladih u udomiteljstvu, longitudinalno pra\'{c}enje djece u udomiteljstvu}, journal = {Dijete i dru\v{s}tvo - \v{c}asopis za promicanje prava djeteta}, volume = {9}, number = {1}, issn = {1332-3210}, title = {Obilje\v{z}ja \v{z}ivota i psihosocijalne potrebe mladi\'{c}a i djevojaka koji odrastaju u udomiteljskim obiteljima}, keyword = {skrb za djecu izdvojenu iz obitelji, udomiteljstvo, psihosocijalne potrebe djece i mladih u udomiteljstvu, longitudinalno pra\'{c}enje djece u udomiteljstvu} }
@article{article, year = {2007}, pages = {63-86}, keywords = {social care for children growing up outside the family, foster care, psychosocial needs of children and youth in foster care, longitudinal following of children in foster care}, journal = {Dijete i dru\v{s}tvo - \v{c}asopis za promicanje prava djeteta}, volume = {9}, number = {1}, issn = {1332-3210}, title = {Characteristics of life and psychosocial needs of boys and girls growing up in foster families}, keyword = {social care for children growing up outside the family, foster care, psychosocial needs of children and youth in foster care, longitudinal following of children in foster care} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font