Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311814

Žig Zajednice i dizajn Zajednice – osnovna obilježja i mjesto u novelama hrvatskih zakona iz 2007. godine


Kunda, Ivana; Matanovac, Romana
Žig Zajednice i dizajn Zajednice – osnovna obilježja i mjesto u novelama hrvatskih zakona iz 2007. godine // Prilagodba hrvatskog prava intelektualnog vlasništva europskom pravu / Matanovac, Romana (ur.).
Zagreb: Narodne novine ; Državni zavod za intelektualno vlasništvo, 2007. str. 53-86 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Žig Zajednice i dizajn Zajednice – osnovna obilježja i mjesto u novelama hrvatskih zakona iz 2007. godine
(Community Trademark and Community Design – Basic Characteristics and the Position in the 2007 Amendments to the Croatian Acts)

Autori
Kunda, Ivana ; Matanovac, Romana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Prilagodba hrvatskog prava intelektualnog vlasništva europskom pravu / Matanovac, Romana - Zagreb : Narodne novine ; Državni zavod za intelektualno vlasništvo, 2007, 53-86

ISBN
978-953-234-103-4

Skup
Novele zakona u području prava intelektualnog vlasništva iz 2007. godine : Kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22-23.11.2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Žig zajednice ; dizajn Zajednice ; pristup nove države članice
(Community trademark ; Community Design ; accession of a new Member State)

Sažetak
Pristupanje nove države članice u Europsku uniju pretpostavlja za državu kandidatkinju na području prava žiga i industrijskog dizajna poduzimanje brojnih pripremnih radnji. Između ostalog, svoje nacionalno zakonodavstvo mora uskladiti s pravnom stečevinom te se pripremiti i za praktičnu primjenu preuzetih pravnih pravila na ispravan način, što poglavito znači u skladu s tumačenjima koja je u svojim presudama dao Europski sud pravde. Republika Hrvatska je već 2003. godine svoje žigovno i pravo industrijskog dizajna u vrlo visokoj mjeri uskladila s pravnom stečevinom koju u ovom području čine Prva direktiva o žigovima i Direktiva o pravnoj zaštiti dizajna. U drugom stadiju zakonodavne prilagodbe okončanom tijekom 2007. godine usvojene su novele Zakona o žigu i Zakona o industrijskom dizajnu, u koje su, između ostalog, uvrđtene i one odredbe koje je po njihovoj naravi moguće primjenjivati samo u državama članicama Europske unije. Posredstvom tih odredbi omogućava se proširenje učinaka žiga Zajednice i dizajna Zajednice na područje Republike Hrvatske na dan stjecanja položaja države članice Europske unije. Na taj način u Republici Hrvatskoj stvoren je pravni okvir za suživot sustava nacionalnog žiga, odnosno industrijskog dizajna sa sustavima žiga Zajednice, odnosno industrijskog dizajna Zajednice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Zbornik pripada nakladnickoj cjelini Biblioteka monografija pravnih i drugih društvenih nauka.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0662501-2504 - Prilagodba hrvatskog građanskopravnog uređenja europskome (Nikola Gavella, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb,
Pravni fakultet, Rijeka