Primadur - prva hrvatska ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.) Bc Instituta-Zagreb (CROSBI ID 84388)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Tomasović, Slobodan ; Javor, Petar ; Sesar, Branko
hrvatski
Primadur - prva hrvatska ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.) Bc Instituta-Zagreb
U radu je bila namjera, da se prikažu najvažnija gospodarska svojstva Primadura - prve sorte ozime durum pšenice u Hrvatskoj. Primadur (Bc TD 3201/92) na osnovu trogodišnjih ispitivanja u službenim pokusima Državne komisije za priznavanje sorata (1994-1996) priznat je 1997. godine, te je upisan u listu sorti tvrde pšenice za potrebe tjesteničarske industrije. Stvoren je na pokusnom polju Zavoda za strne žitarice u Botincu Bc Instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja u Zagrebu. Vrlo dobre je otpornosti na niske temperature, te je stoga izrazito ozimog tipa. Spada u grupu srednje ranih sorti. Visina biljke je od 80-88 cm. Stabljika je čvrsta, te iskazuje vrlo dobru otpornost na polijeganje. U zriobi boja klasa je tamno žuta sa dugim žutim osjem, karakterističnim za durum pšenice. Sorta je visokog proizvodnog potencijala rodnosti, koji je iznad 6000 kg/ha. Zrno je vrlo dobre do odlične ispunjenosti, tipične caklavosti za durum pšenice. Masa 1000 zrna se kreće od 45, 00-50, 00 g, a hektolitarska masa od 76, 00-80, 00 kg. Pokazuje visoku razinu otpornosti na glavne bolesti pšenice, a što posebice vrijedi za bolesti klasa (fuzarioze i septorioze), a na koje su inače durum pšenice znatno osjetljivije u usporedbi s aestivum pšenicama. Optimalni rok sjetve je od 10-30. listopada. Norma sjetve je na osnovu 500-550 klijavih zrna/m2. Stvoren je za intenzivne uvjete proizvodnje.
ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.); namjenska pšenica za potrebe tjesteničarske industrije; visok potencijal rodnosti; važne bolesti pšenice posebice bolesti klasa (fuzarioze i septorioze)
nije evidentirano
engleski
Primadur - the first croatian durum winter wheat (Triticum durum Desf.) developed by the Zagreb Bc Institute
nije evidentirano
durum winter wheat (Triticum durum Desf.); wheat for pastry industry; high yielding potential; the important wheat diseases; especially spike diseases (Fusarium spp. and Septoria spp.)
nije evidentirano