Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla (CROSBI ID 347742)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nedeljko, Martina
Primorac, Ljiljana
hrvatski
Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla
Zadatak ovog istraživanja bio je usporedba fizikalno-kemijskih parametara medljikovca podrijetlom iz Hrvatske i Makedonije. Tijekom sezona 2005. i 2006. godine prikupljeno je 17 uzoraka hrvatskog i 11 uzoraka makedonskog medljikovca. Po provedenoj peludnoj analizi kojom je utvrđena dominacija elemenata medljike (hife gljiva i spore, jednostanične alge) te senzorskoj ocjeni uzoraka, provedena je i analiza fizikalno-kemijskih parametara. Uzorcima je određen udio vode, električna provodnost, pH, slobodna, laktonska i ukupna kiselost, specifična rotacija, udio prolina i hidroksimetilfurfurala (HMF), aktivnost enzima dijastaze i invertaze te sadržaj šećera glukoze (G), fruktoze (F), saharoze, ksiloze, maltoze, melecitoze i rafinoze. Uzorke hrvatskog medljikovca karakterizira nešto niža električna provodnost, visoka aktivnost enzima invertaze i dijastaze, te relativno visok udio maltoze. Makedonski su uzorci imali višu električnu provodnost, slobodnu i ukupnu kiselost, udio prolina, viši udio glukoze i saharoze, te sumarno glukoze i fruktoze od hrvatskih uzoraka. Udio melecitoze u obje je skupine uzoraka nizak. Premda su uzorci iz Makedonije temeljem električne provodnosti, peludne analize te organoleptičkih svojstava karakterizirani kao medljikovac, ugljikohidratni profil i negativna specifična rotacija sugeriraju da se kod većine uzoraka radi o miješanom medu.
medljikovac; fizikalno-kemijske karakteristike; peludna analiza
nije evidentirano
engleski
Comparison of the Croatian and Macedonian honeydew honey
nije evidentirano
honeydew honey; physicochemical characteristics; melissopalynological analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
20.11.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek