Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla (CROSBI ID 347742)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nedeljko, Martina Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla / Primorac, Ljiljana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Nedeljko, Martina

Primorac, Ljiljana

hrvatski

Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla

Zadatak ovog istraživanja bio je usporedba fizikalno-kemijskih parametara medljikovca podrijetlom iz Hrvatske i Makedonije. Tijekom sezona 2005. i 2006. godine prikupljeno je 17 uzoraka hrvatskog i 11 uzoraka makedonskog medljikovca. Po provedenoj peludnoj analizi kojom je utvrđena dominacija elemenata medljike (hife gljiva i spore, jednostanične alge) te senzorskoj ocjeni uzoraka, provedena je i analiza fizikalno-kemijskih parametara. Uzorcima je određen udio vode, električna provodnost, pH, slobodna, laktonska i ukupna kiselost, specifična rotacija, udio prolina i hidroksimetilfurfurala (HMF), aktivnost enzima dijastaze i invertaze te sadržaj šećera glukoze (G), fruktoze (F), saharoze, ksiloze, maltoze, melecitoze i rafinoze. Uzorke hrvatskog medljikovca karakterizira nešto niža električna provodnost, visoka aktivnost enzima invertaze i dijastaze, te relativno visok udio maltoze. Makedonski su uzorci imali višu električnu provodnost, slobodnu i ukupnu kiselost, udio prolina, viši udio glukoze i saharoze, te sumarno glukoze i fruktoze od hrvatskih uzoraka. Udio melecitoze u obje je skupine uzoraka nizak. Premda su uzorci iz Makedonije temeljem električne provodnosti, peludne analize te organoleptičkih svojstava karakterizirani kao medljikovac, ugljikohidratni profil i negativna specifična rotacija sugeriraju da se kod većine uzoraka radi o miješanom medu.

medljikovac; fizikalno-kemijske karakteristike; peludna analiza

nije evidentirano

engleski

Comparison of the Croatian and Macedonian honeydew honey

nije evidentirano

honeydew honey; physicochemical characteristics; melissopalynological analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

20.11.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija