Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311337

Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije s obzirom na osobnu procjenu tjelesne mase


Radeljević, Biljana
Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije s obzirom na osobnu procjenu tjelesne mase 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije s obzirom na osobnu procjenu tjelesne mase
(Dietary habits and diet quality in students according to satisfaction with body weight)

Autori
Radeljević, Biljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.10

Godina
2007

Stranica
49

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Indeks tjelesne mase; kakvoća prehrane; prehrambene navike; studenti; zadovoljstvo tjelesnom masom
(Body mass index; body weight satisfaction; dietary habits; nutrition quality; students)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike i kakvoću prehrane studentske populacije (n=99) s obzirom na zadovoljstvo osobnom tjelesnom masom. Korištena dijetetička metoda je trodnevni dnevnik prehrane, a ispitanici su ispunjavali i opći upitnik. Studenti nezadovoljni osobnom tjelesnom masom imaju statistički značajno (p<0, 05) više vrijednosti BMI-a u odnosu na skupinu studenata zadovoljnih tjelesnom masom. Dnevni energetski unos manji je od preporuka s obzirom na dob i spol u obje skupine. Utvrđen je povećan unos proteina, masti, posebno zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Unos dijetalnih vlakana, vitamina A, E, folata, kalcija, željeza i magnezija nije zadovoljavajući. Prosječan unos vitamina se statistički značajno razlikuje za niacin, pantotensku kiselinu i vitamin B6. Energetska i nutritvna vrijednost obroka studenata ovisno o zadovoljstvu tjelesnom masom bitno se ne razlikuje, a nisu pronađene značajnije razlike niti u prehrambenim navikama. Potrebno je provoditi edukaciju o pravilnoj prehrani s obzirom da prehrana studenata nije energetski niti nutritivno zadovoljavajuća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb