Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311133

Putovanje kao zaplet dvaju hrvatskoglagoljskih pripovjednih tekstova


Dürrigl, Marija-Ana
Putovanje kao zaplet dvaju hrvatskoglagoljskih pripovjednih tekstova // Umjetnost riječi : časopis za znanost o književnosti, 50 (2006), 287-304 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Putovanje kao zaplet dvaju hrvatskoglagoljskih pripovjednih tekstova
(Journey as a plot in two Croatian Glagolitic narratives)

Autori
Dürrigl, Marija-Ana

Izvornik
Umjetnost riječi : časopis za znanost o književnosti (0503-1583) 50 (2006); 287-304

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Hrvatskoglagoljska pripovjedna proza; putovanje; zaplet; Legenda o sv. Agapitu; Čistilište sv. Patricija; teorija književnosti; srednji vijek
(Croatian Glagolitic narrative; journey; plot; Legend of St Agapitus; St Patrick's Purgatory; literary theory; Middle Ages)

Sažetak
Putovanje je jedan od omiljenih oblika zapleta u srednjovjekovnim pripovjednim djelima. Na primjeru dvaju hrvatskoglagoljskih tekstova, "Legendi o sv. Agapitu" i "Čistilištu sv. Patricija" pokazano je kako se putovanje ostvaruje ne samo kao tema i pripovjedni obrazac nego da ono u djelima religiozne tematike funkcionira kao adekvatni prijenosnik pouke i poticaja. Tekstovima se nastoji potaknuti primatelje na admiraciju (Agapita) i idenfifikaciju (nasljedovati postupke viteza Nikule). Putovanje je kretanje na vertikali prema boljemu, rasti prema transcendentnome - to je soteriološki aspekt promatranih tekstova, putovanje prema spoznaji (Agapit) i prema očišćenju (Nikula). Putovanje kao zaplet ali i kontekst ispunjava funkcije movere, docere ali i delectare, svjedočeći polifunkcionalnost hrvatskoglagoljskih pripovjednih tekstova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0994 - Hrvatska i europska književnost srednjega vijeka (Ivanka Petrović, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marija-Ana Dürrigl, (171252)