Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311085

Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja


Gutzmirtl, Draženka; Kralik, Gordana; Margeta, Vladimir; Škrtić, Zoran; Hanžek, Danica
Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja // Krmiva, 48 (2006), 3; 121-129 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja
(Influence of zeolite on the fattening and slaughtering traits of pigs)

Autori
Gutzmirtl, Draženka ; Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir ; Škrtić, Zoran ; Hanžek, Danica

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 48 (2006), 3; 121-129

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Svinja; zeolit; Anivital; tovna i klaonička svojstva
(Pig; zeolite; Anivital-SPS; fattening and slaughtering traits)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka prirodnog zeolita u hrani, Anivitala-SPS, na potencijal rasta i razvoja, konverziju hrane, klaonička svojstva i na zdravlje svinja. Istraživanje je provedeno na tovljenicima tropasminskim križancima između velikog jorkšira (VJ) i njemačkog landrasa (NjL) s majčine strane i pietrena (P) kao terminalne nerastovske pasmine. Svinje su bile razvrstane u tri skupine koje su se međusobno razlikovale prema sastavu smjesa koje su dobivale tijekom pokusa. U smjesi ST1 za svinje iz skupine P1 dodano je 3% Anivitala-SPS, dok je za svinje iz skupine P2 dodano 3% Anivitala-SPS, uz dodatak 1, 4% masti. U smjesi ST2 za svinje iz skupine P1 dodano je 6% Anivitala-SPS, a za svinje iz skupine P2 smjesi je dodano 6% Anivitala-SPS i 3% masti. Tijekom pokusa provedena su kontrolna vaganja, a podaci dobiveni vaganjem svinja korišteni su za izračun prosječnih dnevnih i ukupnih prirasta tijekom tova. Na kraju prvog kontrolnog razdoblja (45. dan) skupine svinja P1 i P2 bile su statistički vrlo visoko značajno teže (P<0, 001) od kontrolne skupine. Na kraju tova nisu utvrđene statistički značajne (P>0, 05) razlike između skupina. Prosječni dnevni prirasti razlikovali su se statistički vrlo visoko značajno (P<0, 001) također na kraju prvog razdoblja tova, a statistički značajno (P=0, 03) uzimajući u obzir cijelo trajanje tova. Pretvorba hranjivih tvari u kg prirasta bila je bolja za 8, 02% kod P1 skupine, odnosno 4, 94% kod P2 skupine svinja, u odnosu na kontrolnu skupinu. Dodavanje Anivitala-SPS u smjese nije utjecalo (P>0, 05) na bitna kvalitativna svojstva svinjskih polovica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Gordana Kralik, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Nutrition Abstract and Review (CAB International)
  • Agricola
  • Eeferativnyi Zhurnal
  • World translations index
  • Krmivarstvi
  • Pasze Przemyslowe
  • Veterinarstvo