Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj (CROSBI ID 134469)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Antunac, Neven ; Mioč, Boro ; Mikulec, Nataša ; Kalit, Samir ; Pecina, Marija ; Havranek, Jasmina ; Pavić, Vesna Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj // Mljekarstvo, 57 (2007), 3; 195-208

Podaci o odgovornosti

Antunac, Neven ; Mioč, Boro ; Mikulec, Nataša ; Kalit, Samir ; Pecina, Marija ; Havranek, Jasmina ; Pavić, Vesna

hrvatski

Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj

Svrha istraživanja bila je utvrditi utjecaj stada (A i B), stadija laktacije (0 - 60. dan ; 61. - 150. dan i 151. do zasušenja) i redoslijeda laktacije (I., II., III., IV. i ostale) na dnevnu količinu, kemijski sastav, fizikalne osobine i higijensku kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca. Istraživanja su provedena tijekom 2004. i 2005. godine na uzorku od 100 ovaca. Uzorci mlijeka jutarnje I večernje mužnje uzimani su svakih 30 dana tijekom laktacije nakon odbića janjadi. Fizikalno-kemijski sastav i higijenska kvaliteta mlijeka određeni su referentnim i standardnim metodama. Dobiveni podatci statistički su obrađeni u PROC ANOVA, SAS programu. Istočnofrizijske ovce su za prosječnog trajanja laktacije od 217 dana proizvele prosječno 1 040 mL mlijeka / dan. Utvrđen je značajan (P < 0, 01) utjecaj stada na dnevnu količinu mlijeka, količinu proteina, suhe tvari bez masti, točku ledišta i pH vrijednost mlijeka. Stadij laktacije imao je značajan (P < 0, 001) utjecaj na sve istraživane parametre osim na log broj somatskih stanica. Najveće količine mliječne masti (6, 53 %), proteina (5, 44 %), suhe tvari (17, 45 %) i suhe tvari bez masti (10, 98 %) utvrđene su krajem stadija laktacije, dok je količina laktoze (4, 61 %) bila najmanja. Također su utvrđeni značajni (P < 0, 05) koeficijenti korelacija između dnevne količine mlijeka i: količine suhe tvari (-0, 46), mliječne masti (-0, 51), proteina (-0, 39), laktoze (0, 51), suhe tvari bez masti (-0, 28) i pH vrijednosti (0, 14). Iz rezultata istraživanja može se zaključiti da su stado, stadij i redoslijed laktacije značajno utjecali na većinu istraživanih parametara.

ovčje mlijeko; laktacija; mliječna mast; protein; somatske stanice; mikroorganizmi

nije evidentirano

engleski

The influence of some non-genetic factors on the production and quality of East Friesian sheep milk in Croatia

nije evidentirano

sheep milk; lactation; milk fat; protein; somatic cell count; microorganisms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57 (3)

2007.

195-208

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost