Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311037

Postupak priprave polimernih aditiva za poboljšanje tečenja nafte


Erceg Kuzmić, Ana; Radošević, Marko; Bogdanić, Grozdana; Vuković, Radivoje
Postupak priprave polimernih aditiva za poboljšanje tečenja nafte
Hrvatski patentni glasnik 15 (2008) 4355.


CROSBI ID: 311037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupak priprave polimernih aditiva za poboljšanje tečenja nafte
(Production of Polymeric Additives as Pour Point Depressant)

Autori
Erceg Kuzmić, Ana ; Radošević, Marko ; Bogdanić, Grozdana ; Vuković, Radivoje

Broj patenta
HR P20070164 A2

Godina
2008

Datum patenta
30.11.2008.

Nositelj prava
INA-Industrija nafte d.d., Zagreb, Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb, HR, Zagreb, Hrvatska

Sažetak
Sirova nafta složena je smjesa ugljikovodika različite strukture i molekulskih masa te drugih organskih i anorganskih materijala, što određuje njena fizikalna svojstva. Značajna vrsta ugljikovodika su parafini, uglavnom n-parafini od C18H38 do C60H122, u koncentracijama od 1-50%. Taloženje parafina pri nižim temperaturama uzrokuje niz problema u proizvodnji, rukovanju, transportu, skladištenju i preradi nafte. Za uklanjanje tih problema u praksi se primjenjuju različite metode. Najčešće se dodaju polimerni aditivi koji kokristaliziraju s n-parafinima iz nafte, mijenjaju oblik i dimenzije parafinskih kristala te na taj način sprječavaju nastajanje aglomerata. Istraživanjima u INI razrađen je vlastiti postupak dobivanja aditiva za poboljšanje tecišta (stiništa) i reoloških svojstava nafte. Aditivi su sintetizirani polimerizacijom dugolančanih estera akrilne kiseline s vinil karboksilnim kiselinama, odnosno vinil aromatskim monomerima, s azo i peroksidnim inicijatorima u aromatskim otapalima. Nakon polimerizacije, bez daljnje obrade koriste se na naftnim poljima. Ispitivanja efikasnosti aditiva provedena su na nizu uzoraka nafte različitog sadržaja n-parafina i fizikalnih svojstava. Postignuto je sniženje tecišta za 25-35°C, sa 100 do 1000 ppm aditiva, ovisno o sastavu nafte i aditiva. Reološke krivulje pokazuju da dodatkom aditiva nafta poprima newtonska svojstva i pri temperaturama ispod 0°C. Djelotvornost aditiva posljedica je njihove strukture. Dio molekule aditiva linearni su alkilni lanci koji kokristaliziraju s n-alkanima iz nafte. Drugi dio molekule polarnog je karaktera te steričkim smetnjama sprječava nastajanje nakupina, mijenjajući oblik kristala u kugličasti ili dendritni, što povoljno utječe na tecljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekti:
061-0000000-3029 - NOVA TEHNOLOGIJA DOBIVANJA MOLEKULSKI TISKANIH POLIMERNIH MATERIJALA (Erceg Kuzmić, Ana, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
INA-Industrija nafte d.d.

Citiraj ovu publikaciju

Erceg Kuzmić, Ana; Radošević, Marko; Bogdanić, Grozdana; Vuković, Radivoje
Postupak priprave polimernih aditiva za poboljšanje tečenja nafte
Hrvatski patentni glasnik 15 (2008) 4355.
INA-Industrija nafte d.d., Zagreb, Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb, HR (2008) Postupak priprave polimernih aditiva za poboljšanje tečenja nafte, HR P20070164 A2.
@patent{patent, year = {2008}, keywords = {}, title = {Production of Polymeric Additives as Pour Point Depressant}, keyword = {}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font