Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311018

Uloga zaštitnih razvojnih činitelja u suzbijanju rizičnih ponašanja


Raboteg-Šarić, Zora
Uloga zaštitnih razvojnih činitelja u suzbijanju rizičnih ponašanja // Školski preventivni programi
Vodice, Hrvatska, 2007. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 311018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga zaštitnih razvojnih činitelja u suzbijanju rizičnih ponašanja
(The role of protective developmental factors in the prevention of adolescent risk behaviours)

Autori
Raboteg-Šarić, Zora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
Školski preventivni programi

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 24- 26.10. 2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
razvojni činitelji; pozitivan razvoj mladih; prevencija rizičnog ponašanja
(developmental assets; positive youth development; prevention of risk behaviours)

Sažetak
Izbor životnog stila počinje u ranoj adolescenciji. Rizični izbori imaju dugoročne posljedice za mlade ljude. Češće konzumiranje droga i alkohola povezano je s viktimizacijom i nasilničkim ponašanjem, ozljeđivanjem i nesrećama mladih te s rizičnim spolnim ponašanjem. Istraživanja ukazuju na brojne rizične činitelje koji su povezani s razvojnim problemima djece i mladih. U posljednje vrijeme sve se više pozornosti posvećuje istraživanju zaštitnih činitelja koji doprinose tome da se djeca i adolescenti mogu bolje suočavati s izloženošću potencijalno negativnim utjecajima i izbjeći negativan razvojni put. Identificiranje činitelja zaštite osobito je važno za razvoj programa prevencije rizičnog ponašanja koji se temelje na snagama djece i mladih i resursima u njihovoj okolini koji pridonose otpornosti na negativne utjecaje. U ovom izlaganju opisuju se najvažniji unutarnji i vanjski zaštitni činitelji koji trebaju djeci i adolescentima da bi postigli pozitivne ishode u životu. Unutarnji činitelji uključuju predanost učenju, pozitivne vrednote, socijalne kompetencije i pozitivan identitet. Vanjski zaštitni činitelji uključuju podršku u užoj i široj okolini, pozitivan stav prema mladima u zajednici, granice i očekivanja te konstruktivno korištenje vremena. U istraživanjima je utvrđeno da su se adolescenti koji su imali više zaštitnih činitelja manje uključivali u rizična ponašanja poput pušenja, konzumiranja alkohola, ranih spolnih odnosa i nasilničkog ponašanja. Pozitivan pristup mladima nužan je za efikasnu prevenciju rizičnih ponašanja. Mladima trebaju izazovi da bi razvili određene vještine, odgovornost da razviju karakter i mogućnosti da učine nešto za dobrobit drugih da bi razvili osjećaj smisla i svrhovitosti. Stoga je važno u društvu promovirati pristup koji podržava i vrednuje mlade ljude oslanjajući se na njihove dobre strane i talente i zalažući se za prilike kroz koje će biti moguće mlade povezati sa širom zajednicom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
194-1941558-1527 - Odrednice roditeljstva, obiteljski odnosi i psihosocijalna dobrobit djece (Raboteg-Šarić, Zora, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zora Raboteg-Šarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Raboteg-Šarić, Zora
Uloga zaštitnih razvojnih činitelja u suzbijanju rizičnih ponašanja // Školski preventivni programi
Vodice, Hrvatska, 2007. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Raboteg-Šarić, Z. (2007) Uloga zaštitnih razvojnih činitelja u suzbijanju rizičnih ponašanja. U: Školski preventivni programi.
@article{article, author = {Raboteg-\v{S}ari\'{c}, Z.}, year = {2007}, keywords = {razvojni \v{c}initelji, pozitivan razvoj mladih, prevencija rizi\v{c}nog pona\v{s}anja}, title = {Uloga za\v{s}titnih razvojnih \v{c}initelja u suzbijanju rizi\v{c}nih pona\v{s}anja}, keyword = {razvojni \v{c}initelji, pozitivan razvoj mladih, prevencija rizi\v{c}nog pona\v{s}anja}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Raboteg-\v{S}ari\'{c}, Z.}, year = {2007}, keywords = {developmental assets, positive youth development, prevention of risk behaviours}, title = {The role of protective developmental factors in the prevention of adolescent risk behaviours}, keyword = {developmental assets, positive youth development, prevention of risk behaviours}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font