Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 310564

Važnost mlijeka u prehrani sa stanovišta zdravlja


Tudor, Milna; Havranek, Jasmina
Važnost mlijeka u prehrani sa stanovišta zdravlja // Prehrambena industrija - Mleko i mlečni proizvodi, 18 (2007), 1/2; 12-17 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Važnost mlijeka u prehrani sa stanovišta zdravlja
(The importance of milk in a daily diet from the aspect of health)

Autori
Tudor, Milna ; Havranek, Jasmina

Izvornik
Prehrambena industrija - Mleko i mlečni proizvodi (0353-6564) 18 (2007), 1/2; 12-17

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Mlijeko; zdravlje; prevencija
(Milk; health; prevention)

Sažetak
Mlijeko kao dio pravilno izbalansirane prehrane ima veliku ulogu u zdravlju čovjeka. Kompilacija populacijskih studija, in vitro studija i eksperimentalnih modela na životinjama pokazuje da mlijeko kroz djelovanje bioaktivnih komponenti osim već dobro poznatog pozitivnog učinka na kosti može biti uključeno i u brojne druge biološke funkcije u organizmu čovjeka. Konzumacija 3 jedinice serviranja mlijeka ili mliječnih proizvoda dnevno pomaže u prevenciji kroničnih bolesti koje su uglavnom rezultat lošeg načina života (nepravilna prehrana i premalo tjelesne aktivnosti). U radu je opisana uloga mlijeka u prevenciji osteoporoze, hipertenzije, hiperkolesterolemije, metaboličkog sindroma, dijabetesa tip 2 i pretilosti. Nutrijenti mlijeka koji uz kalcij imaju preventivno djelovanje su proteini, peptidi sirutke, razgranate aminokiseline, aminokiseline sa sumporom, laktoferin, fosfor, magnezij, kalij, flor, cink, laktoza, sfingolipidi, maslačna kiselina i vitamini D, K i C. Iako istraživanja na tu temu idu dalje, definitivno se zna da s povećanjem konzumacije mlijeka raste i konzumacija voća, povrća i žitarica čime raste i ukupna kvaliteta prehrane. Može se reći da je veći unos mlijeka i mliječnih proizvoda pokazatelj zdravog načina života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRINDEX Humanities Index