Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 310215

Sinkretizam i enciklopedizam u Skalićevu Epistemonu: slučaj medicine


Hudoletnjak Grgić, Maja
Sinkretizam i enciklopedizam u Skalićevu Epistemonu: slučaj medicine // Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 65-66 (2007), 1-2; 7-33 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Sinkretizam i enciklopedizam u Skalićevu Epistemonu: slučaj medicine
(Syncretism and Encyclopaedism in Skalić's Epistemon: A Case of Medicine)

Autori
Hudoletnjak Grgić, Maja

Izvornik
Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine (0350-2791) 65-66 (2007), 1-2; 7-33

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pavao Skalić; sinkretizam; enciklopedizam; medicina; filozofija prirode; Hipokrat; Galen; helenizam; Leonhart Fuchs; konkordizam
(Pavao Skalić; syncretism; encyclopaedism; medicine; philosophy of nature; Hippocrates; Galen; Hellenism; Leonhart Fuchs; concordism)

Sažetak
U članku se analizira dio teksta Epistemon u kojemu Skalić prikazuje medicinu. Ta se rasprava o medicini analizira s nekoliko aspekata. Pokušava se izložiti struktura Skalićeva prikaza medicine, utvrditi koji su njegovi neposredni i posredni izvori, dati objašnjenje za neke nejasnoće u pogledu načina izlaganja te istražiti izvore nekih osobitosti Skalićeva pristupa medicini, poput helenizma. Također, u članku se, usporedbom rasprave o medicini s raspravom o duši koja joj neposredno prethodi, želi uputiti na dvije metodološke teškoće Skalićeva pristupa u cjelini. Te dvije rasprave čine dvije metodološki posve različito organizirane cjeline - one su primjeri za dva glavna Skalićeva pristupa u izlaganju, enciklopedizam i sinkretizam. Dvije tematski bliske i povezane cjeline ovdje su metodološki oštro razdvojene na način koji upućuje na probleme u Skalićevu metodološkom pristupu djelu kao cjelini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
191-1911111-1086 - Reprezentacionalizam i kognitivna stanja (Josip Talanga, )

Ustanove
Institut za filozofiju, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Maja Hudoletnjak Grgić, (269714)