Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 309880

Primjena prirodnih zeolita u trećem stupnju obrade otpadnih voda


Trgo, Marina; Perić, Jelena; Vukojević Medvidović, Nediljka; Nuić, Ivona
Primjena prirodnih zeolita u trećem stupnju obrade otpadnih voda // Znanstveno-stručni skup Tehnologije obrade voda : zbornik radova = Water treatment technologies : proceedings / Salopek, Branko (ur.).
Zagreb: Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, 2007. str. 30-33 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Primjena prirodnih zeolita u trećem stupnju obrade otpadnih voda
(Application of natural zeolites in tertiary wastewater treatment)

Autori
Trgo, Marina ; Perić, Jelena ; Vukojević Medvidović, Nediljka ; Nuić, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Znanstveno-stručni skup Tehnologije obrade voda : zbornik radova = Water treatment technologies : proceedings / Salopek, Branko - Zagreb : Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, 2007, 30-33

Skup
Znanstveno-stručni skup Tehnologije obrade voda

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 21.-23.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Prirodni zeolit; otpadna voda; olovo; cink
(Natural zeolite; wastewater; lead; zinc)

Sažetak
Neprekidno ugrožavanje i smanjenje kakvoće vode u prirodi dovelo je do postavljanja visokih zahtjeva za pročišćavanje otpadnih voda prije njihova ispuštanja u okoliš. Najveći izvor otpadnih voda opterećenih različitim štetnim tvarima pa tako i teškim metalima dolazi iz industrije, što prisiljava industrijske proizvođače na modifikacije tehnoloških procesa i uvođenje naprednih metoda obrade otpadnih voda. Otpadne vode onečišćene teškim metalima se mogu obraditi klasičnim fizikalno-kemijskim postupcima kojima se vrlo često koncentracija ne uspijeva smanjiti ispod maksimalno dopuštene. Istraživanja su pokazala da se teški metali iz otpadnih voda mogu uspješno ukloniti na prirodnim zeolitima, koji su rasprostranjeni u prirodi i jednostavno se eksploatiraju. U ovom je radu ispitan utjecaj izvedbe eksperimenta (šaržni postupak i postupak u koloni) na uklanjanje iona olova i cinka iz vodenih otopina na kemijski aktiviranom prirodnom zeolitu klinoptilolitu. Utvrđeno je da izvedba eksperimenta utječe na vrijednosti kapaciteta zeolita što je naročito izraženo za cink. To se može pripisati mehanizmu koji određuje prijenos tvari kod pojedine eksperimentalne izvedbe. Prednost izvedbe u koloni je u tome što se zeolit može regenerirati i tako koristiti za više radnih ciklusa izmjene i ciklusa regeneracije bez smanjenja kapaciteta. Voda nakon obrade se može ponovno upotrijebiti u tehnološkom procesu. Kako se ovim postupkom teški metali potpuno uklanjaju, on nalazi i svoju primjenu u pripremi vode za piće ukoliko je pitka voda onečišćena metalnim ionima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-0000000-2239 - Prirodni zeoliti u zaštiti voda (Jelena Perić, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split