Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 309854

Kako „ ometajući“ psihološki fenomeni mogu postati mogućnost za unapređivanje komunikacije ?


Sindik, Joško
Kako „ ometajući“ psihološki fenomeni mogu postati mogućnost za unapređivanje komunikacije ? // Zbornik radova konferencije DU-KVAŠ 1992-2007 „ Partnerstvo roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova“ / Boja Milan-Mustać (ur.).
Dubrovnik: Udruga roditelja za izbor kvalitetnog odgoja i obrazovanja., 2007. (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Kako „ ometajući“ psihološki fenomeni mogu postati mogućnost za unapređivanje komunikacije ?
(How could "disturbing" psychological phenomena become a possibility for developing communication ?)

Autori
Sindik, Joško

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova konferencije DU-KVAŠ 1992-2007 „ Partnerstvo roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova“ / Boja Milan-Mustać - Dubrovnik : Udruga roditelja za izbor kvalitetnog odgoja i obrazovanja., 2007

Skup
DU-KVAŠ 1992-2007 „ Partnerstvo roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova“

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 26-27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Komunikacija; roditelji; stavovi; razmjena; interakcija
(Communication; parents; attitudes; excange; interaction)

Sažetak
Komunikacija zaposlenika u nekoj prosvjetnoj ustanovi i roditelja donekle je uvjetovana (izuzev interaktivnim efektom) i pojedinim individualnim stavovima, vrijednostima, te karakteristikama ličnosti. Neki od tih stavova su za komunikaciju redovito destruktivni, a neki, premda konstruktivni, katkad mogu polučiti upravo suprotan efekt. Pozitivno mišljenje i pozitivna očekivanja u pravilu produktivno djeluju na čovjeka, te polučuju kod njega osjećaj ugode, a istovremeno ga motiviraju za postizanje različitih životnih ciljeva, te ustrajanja u tom postignuću. Tzv. negativni psihološki fenomeni, koji u pravilu djeluju destruktivno, te rezultiraju osjećajem neugode i demotivacijom za postizanje ciljeva. Međutim, i u negativnim psihološkim fenomenima postoje elementi koji se potencijalno mogu konstruktivno iskoristiti, prvenstveno sa svrhom analize vlastitih &laquo ; resursa za uspjeh&raquo ; . U komunikacijskom smislu, najbitnije je da sudionici komunikacije ne zaziru od otvorene razmjene informacije i pokušaja međusobnih dogovora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Joško Sindik, (273042)