Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 309639

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi sa pšenicom cv. Sana


Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Redžepović, Sulejman; Blažinkov, Mihaela; Sikora, Sanja; Kaučić, Dražen
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi sa pšenicom cv. Sana // Mljekarstvo, 57 (2007), 2; 101-117 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 309639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi sa pšenicom cv. Sana
(Effect of inoculation and nitrogen top-dressing on yields and fodder value of winter pea cv. Maksimirski ozimi in wheat cv. Sana mixture)

Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Redžepović, Sulejman ; Blažinkov, Mihaela ; Sikora, Sanja ; Kaučić, Dražen

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57 (2007), 2; 101-117

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bakterizacija graška; prihrana dušikom; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; krmna vrijednost
(inoculation of pea; nitrogen top-dressing; green mass yield; dry matter yield; fodder value)

Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, te prinos zelene mase, suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći ukupni broj kvržica na korijenu graška (159), kao i aktivni broj kvržica (144) utvrđen je na bakteriziranoj varijanti. Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 24, 65 t ha-1 (kontrola) do 35, 50 t ha-1 (bakterizacija). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 3, 93 t ha-1 (kontrola) do 5, 66 t ha-1 (bakterizacija). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 692 kg ha-1 (kontrola) do 1 058 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 199 kg ha-1 (kontrola) do 454 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 891 kg ha-1 (kontrola) do 1 360 kg ha-1 (bakterizacija).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178036

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Redžepović, Sulejman; Blažinkov, Mihaela; Sikora, Sanja; Kaučić, Dražen
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi sa pšenicom cv. Sana // Mljekarstvo, 57 (2007), 2; 101-117 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Uher, D., Štafa, Z., Redžepović, S., Blažinkov, M., Sikora, S. & Kaučić, D. (2007) Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo, 57 (2), 101-117.
@article{article, year = {2007}, pages = {101-117}, keywords = {inoculation of pea, nitrogen top-dressing, green mass yield, dry matter yield, fodder value}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Effect of inoculation and nitrogen top-dressing on yields and fodder value of winter pea cv. Maksimirski ozimi in wheat cv. Sana mixture}, keyword = {inoculation of pea, nitrogen top-dressing, green mass yield, dry matter yield, fodder value} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB ABSTRACTS
  • FOOD SCIENCE&TECHNOLOGY ABS
  • AGRIS