Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 309240

Što donosi Nacrt Reformskog ugovora iz srpnja 2007. glede suradnje u građanskim stvarima u Europskoj uniji?


Kunda, Ivana
Što donosi Nacrt Reformskog ugovora iz srpnja 2007. glede suradnje u građanskim stvarima u Europskoj uniji? // Hrvatska pravna revija, 7 (2007), 10; 1-7 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Što donosi Nacrt Reformskog ugovora iz srpnja 2007. glede suradnje u građanskim stvarima u Europskoj uniji?
(What does the Draft Reform Treaty of July 2007 bring in respect to the cooperation in civil matters in the European Union?)

Autori
Kunda, Ivana

Izvornik
Hrvatska pravna revija (1332-8670) 7 (2007), 10; 1-7

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Europsko pravo; osnivački ugovori; Lisabonski ugovor; suradnja u građanskim stvarima
(European law; founding treaties; Lisabon Treaty; cooperation in civil matters)

Sažetak
Dana 23. srpnja 2007. godine formalno je otvoren postupak usvajanja Ugovora kojime će se izmijeniti sadašnji Ugovor o Europskoj uniji (u daljnjem tekstu: Ugovor o EU) i Ugovor o osnivanju Europske zajednice (u daljnjem tekstu: Ugovor o EZ). Javnosti je dostupan Nacrt toga Ugovora za koji se već uvriježio naziv Reformski ugovor, pa će isti biti rabljen i u daljnjem tekstu. U ovom radu prvenstveno su predmet zanimanja promjene koje će nastupiti u području pravosudne suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima. Ne bi li se stekao jasniji pregled na početku je dan kraći opis sadašnjeg stanja u tom području, a tek potom središte pažnje usmjerava se na pitanja spomenute promjene. S obzirom da je najveći broj izmjena i dopuna koje predviđa reformski ugovor zasnivaju se na odnosnim člancima Ugovora o uspostavljanju Ustava za Europu, s određenim prilagodbama dogovorenima u okviru međuvladine konferencije predstavnika država članica Europske unije koja se održala 23. lipnja 2007. godine, bit će usporedno predstavljena navedena rješenja. Neke dodatne promjene i dalje su moguće prije nego što bude postignut konačni sporazum glede teksta novog Ugovora o djelovanju EU što je planirano za sredinu listopada, dok je njegovo potpisivanje predviđeno za 13. prosinca ove godine. Takav je vremenski plan postavljen kako bi se osiguralo dovoljno vremena za potvrđivanje novog Ugovora od strane nacionalnih parlamenata država članica, prije europskih izbora krajem 2009. godine. Slijedom navedenog, napomene koje slijede valjane su s obzirom na nacrt koji postoji na dan 22. kolovoza 2007. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1151212-2638 - Mehanizmi efikasnog rješavanja domaćih i međunarodnih potrošačkih sporova (Vesna Tomljenović, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Ivana Kunda, (260611)