Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode (CROSBI ID 530412)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Perl Pirički, Antonija ; Gajari, Davorka ; Primorac, Ljiljana ; Penava, Lenkica ; Gajari, Aleksandra ; Mandić, Milena, L. ; Flanjak, Ivana
hrvatski
Razvoj i ocjena nove aromatizirane vode
Cilj ovoga rada bio je razviti novu aromatiziranu vodu za piće sa dva voćna okusa. U procjeni senzorskih karakteristika sudjelovala je panel skupina od sedam treniranih senzorskih analitičara čiji je zadatak bio odabrati okus koji najbolje odgovara već postojećoj aromatiziranoj vodi s okusom jagode. Ispitivani su sljedeći okusi: lubenica, rabarbara, plod bazge, cvijet bazge, kivi i višnja. Izabrana je voda s okusom jagode i lubenice. Nadalje je zadatak bio odabrati sladilo, njegovu koncentraciju, odabrati koncentraciju limunske kiseline, te koncentracije aroma lubenice i jagode. Najbolji senzorski profil imala je voda kojoj je dodana fruktoza kao sladilo u koncentraciji 25 g/l, limunska kiselina 1, 45 g/l, aroma lubenice u koncentraciji 0, 15 g/l i aroma jagode 0, 55 g/l. Na kraju je konačno formuliran proizvod uspoređen s već postojećim sličnim proizvodima na tržištu. Premda je laboratorijski pripravak bio u popunosti konkurentan, ipak je za dokazivanje ovakve pretpostavke potrebno provesti ispitivanje tržišta.
aromatizirana voda; senzorsko ocjenjivanje
nije evidentirano
engleski
Development and evaluation of a new flavoured spring water
nije evidentirano
flavoured spring water; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
19-25-x.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova sa naučnog skupa "AGROTECH" Gradačac
Jašić, Midhat
Tuzla:
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096