Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potrebe i važnost masti u hranidbi riba (CROSBI ID 84287)

Prilog u časopisu | stručni rad

Opačak, Anđelko ; Stević, Ivan ; Rastija, Tomo Potrebe i važnost masti u hranidbi riba // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 40 (1998), 4; 197-207

Podaci o odgovornosti

Opačak, Anđelko ; Stević, Ivan ; Rastija, Tomo

hrvatski

Potrebe i važnost masti u hranidbi riba

S obzirom na građu probavnog sustava, vrstu, uzrast, spol i brojne ekološke čimbenike u uzgoju, ribe imaju različite potrebe za mastima.Stupanj ne zasičenosti masnih kiselina u mastima (točka topljivosti tih masti) određuje njihovu probavljivost, apsorpciju i biološki učinak. Radi poboljšanja energijskih vrijednosti riblje hrane i izbjegavanja korištenja skupih bjelančevina u proizvodno-energijskim procesima kod riba, od koristi je proizvođaču riblje hrane kao i uzgajivaču da se u hranu doda optimalna količina odgovarajućih masti. Sadržaj masti u peletiranoj hrani za ribe danas se kreće između 10-12%, iako se prema stvarnim potrebama nekih vrsta riba teži do 20 %.Određena problematika koja je tehničko-tehnološke naravi, javlja se, u pravilu, u TSH prilikom peletiranja riblje hrane , površine masnoće (>3, 5 %) kada se začepljuju matrice, ali % masti.Takva hrana podložna je autooksidaciji, tj. Kvarenju pa se pored dodatka različitih antioksidanasa (najčešće vitamina E) mora čuvati u skladištima s posebnim uvjetima. S nutritivnog gledišta važnost masti za ribe očituje se ne samo kao bogati izvor energije i u mastima topivih vitamina, već napose u sadržaju esencijalnih masnih kiselina čiji nedostatak u hrani uzrokuje brojne neželjene simptome.Optimalne količine pak predstavljaju promotor rasta riba. Masti iz hrane značajno utječu na sastav tjelesnih masti kod riba.

nezasićene masne kiseline; peletirana hrana

nije evidentirano

engleski

Requirements and importance of fat in fish feeding

nije evidentirano

unsaturated fatty acids; pelleted food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40 (4)

1998.

197-207

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Šumarstvo