Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 30769

Potrebe i važnost masti u hranidbi riba


Opačak, Anđelko; Stević, Ivan; Rastija, Tomo
Potrebe i važnost masti u hranidbi riba // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 40 (1998), 4; 197-207 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 30769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potrebe i važnost masti u hranidbi riba
(Requirements and importance of fat in fish feeding)

Autori
Opačak, Anđelko ; Stević, Ivan ; Rastija, Tomo

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 40 (1998), 4; 197-207

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
nezasićene masne kiseline; peletirana hrana
(unsaturated fatty acids; pelleted food)

Sažetak
S obzirom na građu probavnog sustava, vrstu, uzrast, spol i brojne ekološke čimbenike u uzgoju, ribe imaju različite potrebe za mastima.Stupanj ne zasičenosti masnih kiselina u mastima (točka topljivosti tih masti) određuje njihovu probavljivost, apsorpciju i biološki učinak. Radi poboljšanja energijskih vrijednosti riblje hrane i izbjegavanja korištenja skupih bjelančevina u proizvodno-energijskim procesima kod riba, od koristi je proizvođaču riblje hrane kao i uzgajivaču da se u hranu doda optimalna količina odgovarajućih masti. Sadržaj masti u peletiranoj hrani za ribe danas se kreće između 10-12%, iako se prema stvarnim potrebama nekih vrsta riba teži do 20 %.Određena problematika koja je tehničko-tehnološke naravi, javlja se, u pravilu, u TSH prilikom peletiranja riblje hrane , površine masnoće (>3, 5 %) kada se začepljuju matrice, ali % masti.Takva hrana podložna je autooksidaciji, tj. Kvarenju pa se pored dodatka različitih antioksidanasa (najčešće vitamina E) mora čuvati u skladištima s posebnim uvjetima. S nutritivnog gledišta važnost masti za ribe očituje se ne samo kao bogati izvor energije i u mastima topivih vitamina, već napose u sadržaju esencijalnih masnih kiselina čiji nedostatak u hrani uzrokuje brojne neželjene simptome.Optimalne količine pak predstavljaju promotor rasta riba. Masti iz hrane značajno utječu na sastav tjelesnih masti kod riba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079311

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivan Stević (autor)

Avatar Url Tomo Rastija (autor)

Avatar Url Anđelko Opačak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Opačak, Anđelko; Stević, Ivan; Rastija, Tomo
Potrebe i važnost masti u hranidbi riba // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 40 (1998), 4; 197-207 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Opačak, A., Stević, I. & Rastija, T. (1998) Potrebe i važnost masti u hranidbi riba. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 40 (4), 197-207.
@article{article, author = {Opa\v{c}ak, An\djelko and Stevi\'{c}, Ivan and Rastija, Tomo}, year = {1998}, pages = {197-207}, keywords = {nezasi\'{c}ene masne kiseline, peletirana hrana}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {40}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Potrebe i va\v{z}nost masti u hranidbi riba}, keyword = {nezasi\'{c}ene masne kiseline, peletirana hrana} }
@article{article, author = {Opa\v{c}ak, An\djelko and Stevi\'{c}, Ivan and Rastija, Tomo}, year = {1998}, pages = {197-207}, keywords = {unsaturated fatty acids, pelleted food}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {40}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Requirements and importance of fat in fish feeding}, keyword = {unsaturated fatty acids, pelleted food} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font