Potrebe i važnost masti u hranidbi riba (CROSBI ID 84287)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Opačak, Anđelko ; Stević, Ivan ; Rastija, Tomo
hrvatski
Potrebe i važnost masti u hranidbi riba
S obzirom na građu probavnog sustava, vrstu, uzrast, spol i brojne ekološke čimbenike u uzgoju, ribe imaju različite potrebe za mastima.Stupanj ne zasičenosti masnih kiselina u mastima (točka topljivosti tih masti) određuje njihovu probavljivost, apsorpciju i biološki učinak. Radi poboljšanja energijskih vrijednosti riblje hrane i izbjegavanja korištenja skupih bjelančevina u proizvodno-energijskim procesima kod riba, od koristi je proizvođaču riblje hrane kao i uzgajivaču da se u hranu doda optimalna količina odgovarajućih masti. Sadržaj masti u peletiranoj hrani za ribe danas se kreće između 10-12%, iako se prema stvarnim potrebama nekih vrsta riba teži do 20 %.Određena problematika koja je tehničko-tehnološke naravi, javlja se, u pravilu, u TSH prilikom peletiranja riblje hrane , površine masnoće (>3, 5 %) kada se začepljuju matrice, ali % masti.Takva hrana podložna je autooksidaciji, tj. Kvarenju pa se pored dodatka različitih antioksidanasa (najčešće vitamina E) mora čuvati u skladištima s posebnim uvjetima. S nutritivnog gledišta važnost masti za ribe očituje se ne samo kao bogati izvor energije i u mastima topivih vitamina, već napose u sadržaju esencijalnih masnih kiselina čiji nedostatak u hrani uzrokuje brojne neželjene simptome.Optimalne količine pak predstavljaju promotor rasta riba. Masti iz hrane značajno utječu na sastav tjelesnih masti kod riba.
nezasićene masne kiseline; peletirana hrana
nije evidentirano
engleski
Requirements and importance of fat in fish feeding
nije evidentirano
unsaturated fatty acids; pelleted food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40 (4)
1998.
197-207
objavljeno
0023-4850