Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 307672

Promjene u tlu uzrokovane primjenom solidifikata naftnoga podrijetla


Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Brkić, Vladislav; Mesić, Sanja; Mesić, Milan; Veronek, Boris
Promjene u tlu uzrokovane primjenom solidifikata naftnoga podrijetla // 4. međunarodni znanstveno-stručni skup o naftnom gospodarstvu : knjoga sažetaka ; u: Naftaplin 24 (2007) / Zelić, Mirko (ur.).
Zagreb: HUNIG Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa, 2007. str. 86-87 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Promjene u tlu uzrokovane primjenom solidifikata naftnoga podrijetla
(Soil changes caused by the use of oil contaminated solids)

Autori
Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Brkić, Vladislav ; Mesić, Sanja ; Mesić, Milan ; Veronek, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
4. međunarodni znanstveno-stručni skup o naftnom gospodarstvu : knjoga sažetaka ; u: Naftaplin 24 (2007) / Zelić, Mirko - Zagreb : HUNIG Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa, 2007, 86-87

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup o naftnom gospodarstvu (4 ; 2007)

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 2.-5.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Solidifikat; promjene u tlu; prinos; usjevi
(Solid; soil changes; yield; crops)

Sažetak
Od kada postoji čovjek od tada egzistiraju i promjene u okolišu. Tijekom milijuna godina razvoja čovječanstva promjene u okolišu bile su spore i neznatne, no s pojavom industrijalizacije, te su promjene sve izrazitije. Broj ljudi na Zemaljskoj kugli u posljednjih 150 godina, od jedne milijarde koliko je bilo oko 1850. godine porastao je na 6, 5 milijardi. Na žalost, znakovi koji ostaju iza ljudske djelatnosti ukazuju da čovjek koristi prirodu samo egocentrično, prilagođavajući sve svojim potrebama i sve jače opterećujući okoliš. Jedna od najdrastičnijih posljedica koja ostaje iza čovjeka u okolišu je otpad. Što je otpad? Odgovor na ovo pitanje vjerojatno bi svatko dao na svoj način. No, najkraće rečeno, otpad je temeljni problem opstanka civilizacije na ovom Planetu. Prema Zakonu o otpadu RH (NN, 178/04 i 111/06) riječ je o tvarima i predmetima određenih kategorija propisanima provedbenim propisom navedenog Zakona, koje posjednik odbacuje, namjerava ili mora odbaciti. Jedna od posljedica rudarskih bušenja je i otpad, tj. solidifikat koji se sastoji od nabušenih čestica stijena i niza otpadnih fluida koji se koriste u tehnološkom postupku bušenja. Navedeni solidifikat sadrži različite kemijske spojeve, među kojima i one koji spada¬ ; ju u ekološki rizične odnosno toksične tvari. Da bi se utvrdilo koliko ovaj materijal može biti koristan ili štetan po okoliš, prvo tlo i vodu, a zatim i biljke koje se uzgajaju na tlu, budući preko tla onečišćivači - polutanti ulaze u lanac animalne i humane ishrane s nepoželjnim posljedicama po konzumente, prišlo se istraživanju ovog problema. Unutar otpremne stanice Stružec-Osekovo u proljeće 2006. godine postavljen je stacionarni poljski pokus. Kroz istraživanja se prate promjene kemijskog kompleksa tla (reakcija tla, promjene biljci pristupačnoga fosfora i kalija, sadržaj organske tvari, ugljika, dušika, sumpora i vodika, ukupnih i mineralnih ulja, teških kovina, policikličkih aromatskih ugljikovodika), zatim kvaliteta procjednih voda, ali isto tako i ostvareni prinosi uzgajanih usjeva, kao i promjene sklopa biljaka, te mogući koeficijent transporta teških metala od tla preko biljke do zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Ferdo Bašić, )
178-1780692-0695 - Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš (Milan Mesić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb