Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 30607

Vlasništvo i poduzeće: problem menadžerske kontrole


Čengić, Drago
Vlasništvo i poduzeće: problem menadžerske kontrole // Privatizacija i modernizacija / Rogić, Ivan ; Zeman, Zdenko (ur.).
Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, 1998. str. 129-159


Naslov
Vlasništvo i poduzeće: problem menadžerske kontrole
(Ownership and the enterprise: problems of managerial control)

Autori
Čengić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Privatizacija i modernizacija

Urednik/ci
Rogić, Ivan ; Zeman, Zdenko

Izdavač
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Grad
Zagreb

Godina
1998

Raspon stranica
129-159

ISBN
953-6666-00-6

Ključne riječi
privatizacija, menadžeri, korporacijsko upravljanje, korporacijska kontrola
(privatization, managers, corporate governance, corporate control)

Sažetak
U radu se, na temelju teorije agencije i u kontekstu istočnoeuropskog i hrvatskog (post) privatizacijskog iskustva promatraju nastala društva kapitala kao određene vlasničko - interesne strukture i temeljni sustavi nadzora vlasnika nad menadžerima. Prema teoriji agencije odnos između vlasnika kapitala i onoga tko ga za vlasnika rabi radi profita (menadžer) može se shvatiti kao ugovor kojim jedna ili više osoba (principal/i) angažira drugu osobu (agenta) da izvrše određeni posao za nju, uključujući i delegiranje agentu određenih ovlasti odlučivanja. Iz ovoga se vidi da je principal u agencijskom odnosu onaj koji određeni posao povjerava agentu za izvršenje. Najopćenitije, principal je vlasnik i nosilac interesa kapitala uloženog u određenu gospodarsku djelatnost - poduzeće. S druge strane, agent prihvaća da obavi posao za principala i za to je nagrađen. U tom odnosu vlasnikov nadzor rada menadžera jedan je od najkritičnijih momenata. Menadžerska kontrola poduzeća, odnosno korporacija proizlazi kako iz temeljnih napetosti unutar principal-agent odnosa tako i iz konkretne strukture dioničarskog kapitala u pojedinim poduzećima. Mogućnost vlasnika da učinkovito kontrolira ponašanje menadžera i kroz određeno vrijeme zapriječi "menadžersko ukopavanje" ovisi od njegova vlasničkog udjela i na temelju toga prakticiranja određenog tipa (apsolutne, većinske, manjinske) kontrole. Prema mehanizmima promjene vlasničke strukture u korporacijama može se, iako uvjetno, govoriti o dva globalna sustava korporacijskog upravljanja u razvijenom svijetu: o angloameričkom sustavu korporacijskog upravljanja (market based) i o njemačkom sustavu korporacijskog upravljanja (bank-based). Autorova analiza sugerira da su , u pogledu menadžerske kontrole, privatizacijski projekti u istočnoeuropskim zemljama doveli, s obzirom na pretežan otkup poduzeća od strane menadžera i zaposlenih, do djelomičnog preklapanja uloge principala i agenata. Tvrtke koje su preuzeli menadžeri su prema nositeljima stvarne moći kontrole i upravljanja menadžerske tvrtke, a prema formalnoj strukturi vlasništva to su privatne tvrtke. U bližoj budućnost one mogu evoluirati, odnosno devoluirati u barem tri smjera: u pravcu klasičnog privatnog poduzeća, u smjeru podržavljenja, odnosno mogu biti preuzete od nekog drugoga poduzeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01940110

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Drago Čengić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Čengić, Drago
Vlasništvo i poduzeće: problem menadžerske kontrole // Privatizacija i modernizacija / Rogić, Ivan ; Zeman, Zdenko (ur.).
Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, 1998. str. 129-159
Čengić, D. (1998) Vlasništvo i poduzeće: problem menadžerske kontrole. U: Rogić, I. & Zeman, Z. (ur.) Privatizacija i modernizacija. Zagreb, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, str. 129-159.
@inbook{inbook, author = {\v{C}engi\'{c}, D.}, year = {1998}, pages = {129-159}, keywords = {privatization, managers, corporate governance, corporate control}, isbn = {953-6666-00-6}, title = {Ownership and the enterprise: problems of managerial control}, keyword = {privatization, managers, corporate governance, corporate control}, publisher = {Institut dru\v{s}tvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb}, publisherplace = {Zagreb} }