Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 30590

Istraživanje energetskog potencijala vjetra u Hrvatskoj


Bajić, Alica; Vučetić, Višnjica
Istraživanje energetskog potencijala vjetra u Hrvatskoj // Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Andrija Mohorovičić - 140. obljetnica rođenja" / Bajić, Alica (ur.).
Zagreb: DHMZ, 1998. str. 437-447 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Istraživanje energetskog potencijala vjetra u Hrvatskoj
(Wind potential research in Croatia)

Autori
Bajić, Alica ; Vučetić, Višnjica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa znanstvenog skupa "Andrija Mohorovičić - 140. obljetnica rođenja" / Bajić, Alica - Zagreb : DHMZ, 1998, 437-447

Skup
"Andrija Mohorovičić - 140. obljetnica rođenja"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10-12.03.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Vjetar ; obvnovljivi izvori energije ; WASP
(Wind ; renewable energy sources ; WASP)

Sažetak
U radu je dan kratki prikaz rezultata istraživanja priorodnog energetskog potencijala vjetra na području priobalja i otoka. Analiza strujnog režima na postajama s mjernjima smjera i brzine vjetra na području obale i otoka ukazala je na veliku prostornu i vremensku promjenjivost smjera i brzine vjetra, te znatnu ovisnost vjetra o položaju mjernog mjesta, prvenstveno u odnosu na okolni oblik terena. Stoga je analiza vjetrenog režima na meteorološkim postajama dala točnu sliku strujanja samo na lokalitetima postaje. Strujanje na mikrolokalitetima na kojima ne postoje mjeranja smjera i brzine vjetra procijenjeno je upotrebom WASP modela. Dobiveni rezultati ukazuju da se na pojedinim specifičnim lokacijama (planinska područja i najviši dijelovi otoka) duž čitavog područja obale i priobalja mogu očekivati brzine vjetra veće od 5 m/s i snage iznad 700 W/m2. Osnovni zaključak rada je neophodnost uspostave novih mjerenja smjera i brzine vjetra na više razina (10 m, 30 m i 50 m) čiji bi podaci omogućili verifikaciju postojećih rezultata procjene brzine i snage vjetra, te dali mogućnost da dođemo do novih saznanja o strujnom režimu, prvenstveno o promjeni smjera i brzine vjetra s visinom, na području priobalja i otoka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geofizika, GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
083134

Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split