Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 305670

Mjerenje koncentracije 14C u biološkim uzorcima iz okolice NEK


Obelić, Bogomil; Krajcar Bronić, Ines; Horvatinčić, Nada; Barešić, Jadranka; Sironić, Andreja; Rajtarić, Anita
Mjerenje koncentracije 14C u biološkim uzorcima iz okolice NEK, 2007. (elaborat).


CROSBI ID: 305670 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mjerenje koncentracije 14C u biološkim uzorcima iz okolice NEK
(Measurement of 14C concentration in biological samples from the vicinity of the Nuclear Power Plant Krško)

Autori
Obelić, Bogomil ; Krajcar Bronić, Ines ; Horvatinčić, Nada ; Barešić, Jadranka ; Sironić, Andreja ; Rajtarić, Anita

Izvornik
IRB-ZEF-2006/56

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2007

Ključne riječi
14C; doze; nuklearna elektrana; biološki uzorci
(14C; dose; nuclear power plant; biological samples)

Sažetak
14C nastaje i kao posljedica rada reaktora nuklearnih centrala, a emitira se u okoliš u obliku CO2, koji ulazi u prirodni ciklus ugljika u okolici elektrane, a putem hrane može doprinijeti i dodatnom ozračenju (povećanju doze) lokalnog stanovništva. Specifična aktivnost 14C u atmosferskom CO2 i povrću mjerena je tijekom 1984. na lokaciji Libna, udaljenoj oko 1, 5 km od Nuklearne elektrane Krško (NEK) i na lokaciji Pesje, udaljenoj oko 3 km. Koncem 1984. oboreno je na lokaciji Libna jedno drvo lipe, te je mjerena specifična aktivnost 14C u pojedinim godovima, počevši od 1979. do 1984. godine, kako bi se rekonstruirala aktivnost 14C na tom području [1]. Radi usporedbe sa specifičnom aktivnosti 14C bez utjecaja NEK mjerena je 14C aktivnost u atmosferskom CO2 na referentnim točkama u Dobovi (12 km istočno od NEK) i Jakovlju kod Bistre (34 km udaljeno od NEK). Ustanovljeno je prosječno povišenje specifične aktivnosti 14C u atmosferi od 2, 2 pMC iznad referentnih vrijednosti, dok je povišenje od 4, 5 pMC primijećeno za vrijeme godišnje izmjene 33% gorivih elemenata reaktorske jezgre. Nije primijećeno povišenje specifične aktivnosti u povrću i u godovima lipe u odnosu na referentne vrijednosti. Cilj ovog projekta je mjerenjem specifične aktivnosti 14C u biološkom materijalu u neposrednoj okolici NEK pokušati utvrditi eventualni doprinos rada reaktora povećanju specifične aktivnosti 14C u okolišu, odnosno stvoriti bazu podataka o radioaktivnosti okoliša. Većina rezultata specifične 14C aktivnosti jednaka je ili neznatno viša od specifične 14C aktivnosti referentne lokacije u Dobovi (107— 116 pMC). Najveće odstupanje primijećeno je za lokacije 8 i 24, te 1 i 19. Ove lokacije odgovaraju maksimumu na ruži vjetrova u smjeru SW— NE. Povišenje aktivnosti 14C u atmosferskom CO2 u odnosu na referentne točke u Zagrebu i Plitvicama opaženo je na lokaciji B (~116 pMC), dok na lokaciji A nije zamijećeno, vjerojatno zbog prevelike blizine dimnjaka NEK. CO2 ispušten iz dimnjaka vjerojatno se „ spušta“ nešto dalje do razine tla, što pokazuju mjerenja na lokaciji 1 (19).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija

Napomena
Izvješće na Nuklearnu elektranu Krško o mjerenjima 14C u biološkim uzorcima za 2006. godinuPOVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982709-2741 - Prirodni radioizotopi u istraživanju krških ekosustava i datiranju (Horvatinčić, Nada, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Obelić, Bogomil; Krajcar Bronić, Ines; Horvatinčić, Nada; Barešić, Jadranka; Sironić, Andreja; Rajtarić, Anita
Mjerenje koncentracije 14C u biološkim uzorcima iz okolice NEK, 2007. (elaborat).
Obelić, B., Krajcar Bronić, I., Horvatinčić, N., Barešić, J., Sironić, A. & Rajtarić, A. (2007) Mjerenje koncentracije 14C u biološkim uzorcima iz okolice NEK. IRB-ZEF-2006/56. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {2007}, keywords = {14C, doze, nuklearna elektrana, biolo\v{s}ki uzorci}, title = {Mjerenje koncentracije 14C u biolo\v{s}kim uzorcima iz okolice NEK}, keyword = {14C, doze, nuklearna elektrana, biolo\v{s}ki uzorci} }
@unknown{unknown, year = {2007}, keywords = {14C, dose, nuclear power plant, biological samples}, title = {Measurement of 14C concentration in biological samples from the vicinity of the Nuclear Power Plant Kr\v{s}ko}, keyword = {14C, dose, nuclear power plant, biological samples} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font