Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 305468

Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja


Beer Ljubić, Blanka; Milinković-Tur, Suzana; Piršljin, Jasna; Zdelar-Tuk, Maja
Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja // Meso, 9 (2007), 4; 208-214 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja
(Lipid metabolism in skeletal muscle of broiler chickens after fattening period and fasting)

Autori
Beer Ljubić, Blanka ; Milinković-Tur, Suzana ; Piršljin, Jasna ; Zdelar-Tuk, Maja

Izvornik
Meso (1332-0025) 9 (2007), 4; 208-214

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pilići; trigliceridi; kolesterol; lipoproteinska lipaza; skeletni mišići; gladovanje
(Chicken; triacylglycerols; cholesterol; lipoprotein lipase; skeletal muscle; fasting)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj 48-satnog gladovanja na metabolizam masnih tvari u skeletnim mišićima pilića teške hibridne linije Ross. Nakon završetka tova i gladovanja žrtvovano je po deset životinja kojima su uzeti uzorci grudnog i bedrenog mišića. U homogenatima tkiva određene su koncentracije triglicerida, kolesterola i lipidskih peroksida te aktivnost lipoproteinske lipaze. Nakon završetka tova, u bedrenom mišiću pilića bila je značajno veća koncetracija triglicerida (p<0, 05) kao i aktivnost lipoproteinske lipaze (p<0, 05) u odnosu na grudni mišić pilića. Gladovanje je rezultiralo značajnim smanjenjem koncentracija triglicerida (p<0, 05) i kolesterola (p<0, 05) te povećanjem koncentracije lipidskih peroksida (p<0, 05) u bedrenom mišiću dok je u grudnom mišiću koncentracija lipidskih peroksida značajno smanjena (p<0, 05). Aktivnost lipoproteinske lipaze se nakon gladovanja značajno povećala u grudnom (p<0, 05), a smanjila u bedrenom mišiću pilića (p<0, 05) u odnosu na vrijednosti dobivene na kraju tova. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju da sukladno razlici u građi i metabolizmu promatranih mišića, bedreni mišić ima veću koncentraciju triglicerida i veću aktivnost lipoproteinske lipaze nakon završetka tova dok u gladovanju dolazi do potrošnje zaliha masnih tvari kao i povećanja osjetljivosti na oksidativna oštećenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Nina Poljičak Milas, )
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Suzana Milinković-Tur, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Beer Ljubić, Blanka; Milinković-Tur, Suzana; Piršljin, Jasna; Zdelar-Tuk, Maja
Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja // Meso, 9 (2007), 4; 208-214 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Beer Ljubić, B., Milinković-Tur, S., Piršljin, J. & Zdelar-Tuk, M. (2007) Metabolizam masnih tvari u mišićima pilića nakon završetka tova i gladovanja. Meso, 9 (4), 208-214.
@article{article, year = {2007}, pages = {208-214}, keywords = {chicken, triacylglycerols, cholesterol, lipoprotein lipase, skeletal muscle, fasting}, journal = {Meso}, volume = {9}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Lipid metabolism in skeletal muscle of broiler chickens after fattening period and fasting}, keyword = {chicken, triacylglycerols, cholesterol, lipoprotein lipase, skeletal muscle, fasting} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstarcts
  • Food Science and Technology Abstract
  • Zoological Records