Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 305063

TRENERI MLADIH SPORTAŠA U EKIPNIM I INDIVIDUALNIM SPORTOVIMA


Kajtna, Tanja; Barić, Renata
TRENERI MLADIH SPORTAŠA U EKIPNIM I INDIVIDUALNIM SPORTOVIMA // Zbornik 5. godišnje međunarodne konferencije Kondicijska priprema sportaša / Jukić, I., Milanović, D., Šimek, S. (ur.).
Zagreb: SENS d.o.o, 2007. str. 355-360 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
TRENERI MLADIH SPORTAŠA U EKIPNIM I INDIVIDUALNIM SPORTOVIMA
(Young athletes'coaches of in team and individual sports)

Autori
Kajtna, Tanja ; Barić, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik 5. godišnje međunarodne konferencije Kondicijska priprema sportaša / Jukić, I., Milanović, D., Šimek, S. - Zagreb : SENS d.o.o, 2007, 355-360

Skup
Kondicijska priprema djece i mladih

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23-24.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Trener; mladi sportaši; timski i individualni sportovi
(Coach; young athletes; team and individual sports)

Sažetak
Autori brojnih radova slažu se da je trener vrlo važna osoba za razvoj sportske karijere sportaša (Tušak in Tušak, 2001 ; Krevsel, 2001 ; Martens, 1990 ; Gummerson, 1992 in Sabock, 1985). Solomon (2001) navodi da čak i trenerova ocjena sportaševa samopouzdanja može biti prediktor uspjeha na natjecanju. Brojni sportaši se također slažu da je trener jedan od najvažnijih faktora njihovog sportskog uspjeha. Treneri starijih sportaša individualnih sportova u svoje rukovođenje skloni su uključivati i sportaše, odluke donose na demokratski način, usmjereni su na trening i poučavanje i visoke su produktivne motivacije, orijentirani prema postignuću. Profil trenera mlađih sportaša u individualnim sportovima pokazao se najbližim idealnom profilu trenera za rad s djecom i mladim sportašima. Ti su treneri skloni voditi računa o potrebama svojih sportaša, razumiju njihove emocije i na njih reagiraju na odgovarajući način, te često pružaju pozitivne povratne informacije o napredovanju u odnosu na postavljene ciljeve. Disciplinu na treningu održavaju autoritetom. Treneri mlađih sportaša u ekipnim sportovima pokazali su se kao najzabrinjavajuća skupina, budući da u svom rukovođenju izražavaju svoj autoritet i moć u velikoj mjeri, što često bude nauštrb potreba i osjećaja njihovih sportaša. Treneri starijih sportaša u ekipnim spotovima također su skloni izražavanju autoriteta, no manje nego treneri mlađih sportaša ekipnih sportova. Osim toga, nešto češće uključuju sportaše u donošenje odluka nego treneri mlađih sportaša u ekipnim sportovima, što je vjerojatno povezano s većom zrelošću sportaša ; otvoreni su za iskušavanje novih pristupa i metoda rada, uspjeh im mnogo znači i rijetko se žale na poteškoće koje im uzrokuje njihov trenerski posao.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0342282-2605 - Dispozicijske i situacijske odrednice motivacije i kvaliteta života vježbača (Renata Barić, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Renata Barić, (246562)