Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza (CROSBI ID 750548)

Druge vrste radova | ostalo

Pozderović, Andrija Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza // Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek. 1998.

Podaci o odgovornosti

Pozderović, Andrija

hrvatski

Sirovinska osnova i proizvodi mokre prerade kukuruza

Kukuruz je najzastupljeniji ratarski proizvod u Hrvatskoj, a posebno u istočnoj Hrvatskoj. U pet Županija istočne Hrvatske proizvede se 51 % od proizvodnje kukuruza u Hrvatskoj. Hrvatska proizvodi godišnje preko dva milijuna tona kukuruza. Manji dio kukuruza se prerađuje suhom meljavom a ostalo se koristi za stočnu hranu i plasira u izvozu. Hrvatska nema mokru preradu kukuruza, proizvodi mokre prerade se uvoze. Mokrom preradom kukuruza se proizvodi škrob i vrijedni nusproizvodi gluten, klica, ekstrakt od močenja kukuruza i mekinje. Škrob se prodaje kao nativni škrob, međutim najvećim dijelom se prerađuje u hidrolizate škroba, modifikate škroba ili se koristi za proizvodnju alkohola i u pivovarstvu. Posebno vrijedni derivati škroba su hidrolizati koji se proizvode hidrolizom škroba, to su škrobni sirupi različitog sastava odnosno D.E., kristalna glukoza (dekstroza), visoko fruktozni sirup i druga sladila. Posljednjih dvadeset godina u razvijenim zapadnim zemljama i SAD-u smanjuje se potrošnja šećera saharoze, a povećava potrošnja škrobnih hidrolizata - škrobnih sladila posebno škrobnih sirupa i visokofruktoznog sirupa. U prehrambenim proizvodima dio saharoze se zamjenjuje dijelom s glukoznim sirupom zato što se ova smjesa čini više slatkom od svake komponente pojedinačno. Primjenom visokofruktoznog sirupa u prehrambenim proizvodima primjenom manjeg udjela ovog sladila od saharoze i drugih sladila dobije se ista ili veća slatkoća proizvoda. U referatu će biti dana materijalna bilansa proizvoda i nusproizvoda kod mokre prerade kukuruza u škrob i hidrolizate škroba.

Kukuruz; mokra prerada kukuruza; proizvodi mokre prerade kukuruza; hidrolizati škroba; modifikati škroba

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

1998.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano