Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 303229

Tragovi metala u vodi rijeke Krke


Omanović, Dario; Cukrov, Neven; Kwokal, Željko
Tragovi metala u vodi rijeke Krke // Zbornik radova sa simpozija rijeka Krka i Nacionalni Park "Krka" prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak / Drago Marguš (ur.).
Šibenik: Javna ustanova, 2007. str. 863-870 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Tragovi metala u vodi rijeke Krke
(Trace metals in water of the Krka river)

Autori
Omanović, Dario ; Cukrov, Neven ; Kwokal, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa simpozija rijeka Krka i Nacionalni Park "Krka" prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak / Drago Marguš - Šibenik : Javna ustanova, 2007, 863-870

ISBN
978-953-7406-01-6

Skup
Simpozij rijeka Krka i Nacionalni Park "Krka" : prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 5-8.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Rijeka Krka; tragovi metala
(Krka river; trace metals)

Sažetak
Istraživana je prostorna raspodjela koncentracija tragova cinka (Zn), kadmija (Cd), olova (Pb) i bakra (Cu) u vodi rijeke Krke. Riječna voda uzorkovana je na 11 postaja: od izvora do Skradinskog buka. Netretirani uzorci filtrirani su kroz 0, 45 μ m filtar da bi se odredile koncentracije otopljenih tragova metala, a u nefiltriranom uzorku određene su njihove ukupne koncentracije. Prije mjerenja zakiseljeni uzorci podvrgnuti su UV ozračivanju u trajanju od 24 sata da bi se razorili vrlo jaki kompleksi metala s organskom tvari. Koncentracije tragova metala određivane su diferencijalnom pulsnom voltammetrijom s anodnim otapanjem, uz korištenje metode dodatka standarda. Prema prostornim raspodjelama uočljivo je da su koncentracije tragova metala najniže na izvorištu i kod HE Miljacka, dok se na postaji nizvodno od grada Knina i nizvodno od HE Miljacka, zamjećuje veći odnosno manji porast koncentracija tragova metala. Povećanje koncentracija nizvodno od grada Knina posljedica je antropogenog utjecaja, dok se smanjenje koncentracija u području HE Miljacka tumači dotokom čistih izvorišnih voda. Koncentracije kadmija ne pokazuju izražene maksimume, a razlika između otopljene i ukupne koncentracije nije znatna, te je u okviru eksperimentalne pogreške. Vrlo visoke koncentracije ukupnog olova izmjerene su na dvjema postajma nizvodno od Knina (antropogeni utjecaj), dok su istodobno koncentracije otopljenog olova gotovo jednake na svim postajama. To se tumači velikim udjelom olova vezanog za čestice. Raspodjele cinka i bakra slijede slične trendove, a koncentracije ukupnog metala više su od koncentracija otopljenih metala. Prema Uredbi o klasifikaciji voda (NN 77/98), a prema kriteriju koncentracija tragova metala, voda rijeke Krke svrstava se u I. vrstu vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982934-2720 - MEĐUDJELOVANJA OBLIKA TRAGOVA METALA U VODENOM OKOLIŠU (Ivanka Pižeta, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb