Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine (CROSBI ID 347279)

Ocjenski rad | diplomski rad

Perši, Nina Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine / Perl Pirički, Antonija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Perši, Nina

Perl Pirički, Antonija

hrvatski

Senzorski profil i fizikalno-kemijska svojstva meda amorfe i mandarine

Na našem području ima puno vrsta meda, međutim med amorfe i med mandarine se rjeđe susreću tako da je i podataka o njima u literaturi manje. Također i u tablicama Europskih monoflornih uzoraka meda nema senzorskog i fizikalno – kemijskog opisa meda mandarine i meda amorfe pa je cilj ovog rada bio je odrediti senzorski profil meda amorfe i meda mandarine, napraviti peludnu analizu i sve potkrijepiti fizikalno – kemijskom karakterizacijom. Analizirano je 5 uzoraka meda mandarine i 5 uzoraka meda amorfe. Najprije je provedena peludna analiza, zatim fizikalno – kemijska analiza, a potom je uslijedila senzorska analiza uzoraka koju je proveo panel za senzorsko ocjenjivanje meda od 5 članova. Od fizikalno – kemijskih parametara određeni su: udio vode, električna provodnost, slobodna kiselost, udio šećera, aktivnost dijastaze i udio hidroksimetilfurfurala. Med mandarine karakterizira niska električna provodnost i kiselost te niža aktivnost dijastaze. Med amorfe karakterizira niska električna provodnost i kiselost te srednje visoka aktivnost dijastaze. Senzorskom analizom utvrđeno je da je med mandarine svijetlo žute do tamnije žute boje, osvježavajućeg, voćnog i cvjetnog mirisa, neprimjetne do slabe kiselosti i srednje slatkoće bez izražene gorčine. Med amorfe je uobičajene boje meda, osvježavajućeg, biljnog (trava) i cvjetnog mirisa, neprimjetne kiselosti i srednje slatkoće bez izražene gorčine.

senzorska analiza; fizikalno-kemijski parametri; med mandarine; med amorfe

nije evidentirano

engleski

Sensory profile and physicochemical properties of amorpha and tengerine honey

nije evidentirano

sensory analysis; physicochemical parameters; amorpha honey; tangerine honey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

28.06.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija