Naša iskustva u tovu kopuna (CROSBI ID 528944)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Alagić, Damir ; Tušek, Tatjana ; Mandić, Vlasta ; Stojnović, Miomir
hrvatski
Naša iskustva u tovu kopuna
Rad obuhvaća rezultate i tijek operativnog zahvata kopunizacije izvedenog na 23 pjetlića hibridne linije Ross-308 (Aviagen, 2002). Upotrebom anestetika u pripremi pjetlića za operativni zahvat svedena je patnja istih na minimum, a operacija je bila brže i kvalitetnije izvedena. Kopuni su tovljeni do izlazne maksimalne tjelesne mase 7600 g, pijetlovi kao kontrolna skupina u istom periodu tova su postigli masu od 7100 g. U tovu kopuna uočena je pojava razdiobe kopuniziranih pjetlića na grla koja imaju naglašena muška sekundarna spolna obilježja (maskulini tip kopuna) i grla koja imaju izrazita ženska sekundarna spolna obilježja (feminizirani tip kopuna). Senzornom ocjenom trupa i ocjenom kakvoće mesa kopuna uočeno je odlaganje masnoće intra i intermuskularno što ima pozitivan utjecaj na okus, sočnost i mekoću mesa kopuna.
kopunizacija; kopun; tov; hibridna linija Ross-308; meso
nije evidentirano
engleski
Our experience in capon fattening
nije evidentirano
caponization; capon; fattening; Ross-308 hybrid line; meat
nije evidentirano
Podaci o prilogu
545-546.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
953-6331-31-4
Podaci o skupu
XL. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
15.02.2005-18.02.2005
Opatija, Hrvatska