Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Temeljne značajke iseljavanja hrvatskog stanovništva s posebnim naglaskom na iseljavanje u proteklih petnaest godina (CROSBI ID 760216)

Druge vrste radova | ostalo

Mesarić Žabčić, Rebeka Temeljne značajke iseljavanja hrvatskog stanovništva s posebnim naglaskom na iseljavanje u proteklih petnaest godina // Stručni skup (seminar) "Učenje o migracijama i interkulturno obrazovanje", Zagreb (Agencija za odgoj i obrazovanje /Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta/ - Institut za migracije i narodnosti), 23. 11. 2006.. 2006.

Podaci o odgovornosti

Mesarić Žabčić, Rebeka

hrvatski

Temeljne značajke iseljavanja hrvatskog stanovništva s posebnim naglaskom na iseljavanje u proteklih petnaest godina

U radu se analizira iseljavanje hrvatskog stanovništva izvan državnih granica u posljednjih petnaest godina metodološki temeljeno na analizi službenih podataka Državnoga zavoda za statistiku tj. službenih priopćenja u kojima se vodi evidencija o međunarodnoj migraciji stanovništva Republike Hrvatske, zbog nedostatka valjanog registra stanovnika Hrvatske. Sumirajući rezultate proteklih petnaest godina zaključuje se kako je najviše hrvatskih građana iselilo iz Grada Zagreba, a najmanje iz Međimurske županije, dok je najviše hrvatskih građana iselilo izvan granica Hrvatske 1997. godine. Razlozi iseljavanja su ekonomske, političke i psihološke prirode. Najveći broj hrvatskih građana iseljava prema zemljama stare emigracije Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, ali i prema novim zemljama emigracije Sloveniji i Češkoj. Na temelju analize stanja tijekom proteklih petnaest godina u radu se zaključuje kako je Republiku Hrvatsku napustilo 147 252 hrvatskih građana u dobi od 30-45 godina tj. u posljednjih petnaest godina Hrvatska je izgubila demografski potencijal koji odgovara veličini broja stanovnika grada Rijeke. S obzirom da neusklađenost popisnih metodologija otežava praćenje iseljavanje stanovništva kao i činjenica da se ni na temelju evidencije MUP-a ne može utvrditi točan broj hrvatskih iseljenika jer odlazak u inozemstvo ne podrazumijeva obvezu odjavljivanja s jedne ili više adresa u Republici Hrvatskoj na kojoj je ta osoba prijavljena rezultate ne možemo smatrati u potpunosti točnima.

iseljavanje; iseljenici; migracija; stanovništvo; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Emigration from the Republic of Croatia during the last 15 years

nije evidentirano

emigration; emigrants; migration; population; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Stručni skup (seminar) "Učenje o migracijama i interkulturno obrazovanje", Zagreb (Agencija za odgoj i obrazovanje /Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta/ - Institut za migracije i narodnosti), 23. 11. 2006.

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Demografija