Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sfingozinske baze u mlijeku (CROSBI ID 132917)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Ribar, Slavica ; Karmelić, Ivana ; Mesarić, Marko Sfingozinske baze u mlijeku // Mljekarstvo, 56 (2006), 3; 255-268

Podaci o odgovornosti

Ribar, Slavica ; Karmelić, Ivana ; Mesarić, Marko

hrvatski

Sfingozinske baze u mlijeku

Sfingolipidi su sastojci membrana prisutni u svim eukariotskim stanicama. Definiraju se kao spojevi koji imaju kao okosnicu dugolančanu sfingozinsku bazu. Najčešće dugolančane baze u većini sisavaca jesu D-erythro-sfinganin i sfingozin. Sfingolipidi se u manjim količinama mogu naći u raznim vrstama hrane. Mliječna mast sadrži različite vrste sfingolipida. Iako se prvobitno pretpostavljalo da su sfingolipidi važni kao strukturne komponente membrane, danas se zna da imaju i značajnu fiziološku ulogu. Sfingolipidi iz hrane dobivaju sve veće značenje zbog njihove moguće uloge u inhibiciji karcinoma kolona. Cilj ovog rada je bio odrediti koncentracije slobodnog i ukupnog sfiganina i sfingozina u mlijeku (majčino, kravlje, ovčje, kozje i sojino mlijeko). Sfingolipidi su ekstrahirani iz mlijeka, a slobodne i ukupne sfingozinske baze su dobivene baznom, odnosno kiselom hidrolizom. Sfinganin i sfingozin su određeni pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na razliku u koncentracijama sfingozinskih baza u kravljem mlijeku različitog udjela mliječne masti. Koncentracije slobodnog sfingozina i sfinganina u kravljem mlijeku su bile niže nego u majčinom mlijeku, dok su koncentracije ukupnih sfingozinskih baza u ovčjem i kozjem mlijeku bile više od onih u majčinom i kravljem mlijeku. Pasterizacijom se smanjuje količina većine sfingozinskih baza.

mlijeko ; sfingozin ; sfinganin

nije evidentirano

engleski

Sphingoid bases in milk

nije evidentirano

milk ; sphingosine ; sphinganine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56 (3)

2006.

255-268

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija

Poveznice