Sfingozinske baze u mlijeku (CROSBI ID 132917)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Ribar, Slavica ; Karmelić, Ivana ; Mesarić, Marko
hrvatski
Sfingozinske baze u mlijeku
Sfingolipidi su sastojci membrana prisutni u svim eukariotskim stanicama. Definiraju se kao spojevi koji imaju kao okosnicu dugolančanu sfingozinsku bazu. Najčešće dugolančane baze u većini sisavaca jesu D-erythro-sfinganin i sfingozin. Sfingolipidi se u manjim količinama mogu naći u raznim vrstama hrane. Mliječna mast sadrži različite vrste sfingolipida. Iako se prvobitno pretpostavljalo da su sfingolipidi važni kao strukturne komponente membrane, danas se zna da imaju i značajnu fiziološku ulogu. Sfingolipidi iz hrane dobivaju sve veće značenje zbog njihove moguće uloge u inhibiciji karcinoma kolona. Cilj ovog rada je bio odrediti koncentracije slobodnog i ukupnog sfiganina i sfingozina u mlijeku (majčino, kravlje, ovčje, kozje i sojino mlijeko). Sfingolipidi su ekstrahirani iz mlijeka, a slobodne i ukupne sfingozinske baze su dobivene baznom, odnosno kiselom hidrolizom. Sfinganin i sfingozin su određeni pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na razliku u koncentracijama sfingozinskih baza u kravljem mlijeku različitog udjela mliječne masti. Koncentracije slobodnog sfingozina i sfinganina u kravljem mlijeku su bile niže nego u majčinom mlijeku, dok su koncentracije ukupnih sfingozinskih baza u ovčjem i kozjem mlijeku bile više od onih u majčinom i kravljem mlijeku. Pasterizacijom se smanjuje količina većine sfingozinskih baza.
mlijeko ; sfingozin ; sfinganin
nije evidentirano
engleski
Sphingoid bases in milk
nije evidentirano
milk ; sphingosine ; sphinganine
nije evidentirano