Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu (CROSBI ID 347227)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bašić, Andreja Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu / Duraković, Senadin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Bašić, Andreja

Duraković, Senadin

hrvatski

Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu

Onečišćen zrak u zatvorenom prostoru uzrokuje u ljudi simptome poput glavobolje, umora, iritacije očiju i dišnih puteva. Ti simptomi se označuju kao "sindrom bolesnih zgrada". Osim utjecaja na ljude onečišćen zrak može biti izvor kontaminacije i uzorkovati brojne probleme u prehrambenoj industriji. U proizvodnji prehrambenih proizvoda svi procesi moraju biti strogo kontrolirani kako bi se dobio zdravstveno ispravan krajnji produkt. Stoga je potrebno kontrolirati broj mikroorganizama prisutnih u zraku. Za uzorkovanje je pogodan SAS uzorkovač zraka, a samo uzorkovanje se provodi na kritičnim mjestima u prostoru gdje se očekuju odstupanja. Rezultati mjerenja se izražavaju kao CFU/m3 zraka. U ovom radu određivan je broj bakterija, kvasaca i plijesni na kritičnim mjestima u pogonu za oblikovanje peciva. Mjerenja su provedena u razmacima od tri tjedna, a rezultati su ukazali na potrebu za nastavkom praćenja procesa i uvođenja HACCP sustava.

HACCP; onečišćenje zraka; SAS uzorkovač zraka;

nije evidentirano

engleski

Microbiological control of air in backing industry

nije evidentirano

air pollution; HACCP; SAS air sampler;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

27.06.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Drvna tehnologija, Biotehnologija