Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Histopatološko razvrstavanje i stupnjevanje mastocitoma u pasa ovisno o pojavnosti odabranih tumorskih biljega (CROSBI ID 347205)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Bubić-Špoljar, Jadranka Histopatološko razvrstavanje i stupnjevanje mastocitoma u pasa ovisno o pojavnosti odabranih tumorskih biljega / Grabarević, Željko (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2007

Podaci o odgovornosti

Bubić-Špoljar, Jadranka

Grabarević, Željko

hrvatski

Histopatološko razvrstavanje i stupnjevanje mastocitoma u pasa ovisno o pojavnosti odabranih tumorskih biljega

U radu je istraživana pojavnost mastocitoma pasa analiziranih u Zavodu za opću patologiju u patološku morfologiju u Zagrebu u razdoblju od 1. 1. 2002. do 31. 12. 2006. godine. U navedenom razdoblju utvrđena je učestalost od 6, 5 % s time da je uočena spolna (češće u muških životinja) i pasminska dispozicija (boxeri). Isto tako određeno je značenje spola, pasmine, starosti i lokalizacije tumora u odnosu na stupanj malignosti. Kuje češće oboljevaju od mastocitoma viših stupnjeva, što je također slučaj i s bokserima, a po pravilu maligniji oblici mastocitoma su se uočavali na vratu i ekstremitetima. Iz arhive je slučajnim odabirom izuzeto 44 različita mastocitoma koji su dodatno histopatološki pregledani te je ocjenjena svaka od histopatoloških značajki mastocitoma (ocjena od 0 do 3), izračunata srednja vrijednost i utvrđena njena statistička značajnost u odnosu na stupanj malignosti (stupnjevi I., II. i III.). Statistički značajni histopatološki parametri su: oblik stanica, nazočnost jezgrice, anizocitoza, kariomegalija, anizokarioza, mitoze, nekroza, krvarenje, staničnost, granice stanica, hiperkromazija i kolagenoliza. Ovi tumori su također analizirani koristeći imunohistokemijsku pretraga na proširenost (0 &#8211; bez reakcije, 1 - <10% stanica reagiralo, 2 &#8211; 10 do 50% stanica, 3 -> 50% stanica) i intenzitet (0-bez reakcije, 1-slaba, 2-osrednja, 3-jaka) sljedećih tumorskih biljega: CD117, CD45, VEGF, Ki67 i survivin. Od istraživanih tumorskih biljega kao prognostički čimbenici mogu poslužiti panleukocitni antigen (CD45) i proliferativni antigen (Ki67) koji su smanjeno eksponirani u tumorima viših stupnjeva malignosti.

mastocitom; histopatologija; stupnjevanje; imunohistokemija; tumorski markeri; psi

nije evidentirano

engleski

Histopathological distribution and staging of the dog mast cell tumors depending of the expression of the specific tumor markers.

nije evidentirano

Mast cell tumors; histopathology; staging; immunohistochemistry; tumor markers; dogs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

103

06.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina