Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 301451

Učinak povišene temperature na pokazatelje stresa u biljnoj vrsti Fibigia triquetra (DC.) Boiss.


Miklaužić, Ivana
Učinak povišene temperature na pokazatelje stresa u biljnoj vrsti Fibigia triquetra (DC.) Boiss. 2007., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Učinak povišene temperature na pokazatelje stresa u biljnoj vrsti Fibigia triquetra (DC.) Boiss.
(The effect of high temperature on stress indicators of Fibigia triquetra (DC.) Boiss.)

Autori
Miklaužić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.03

Godina
2007

Stranica
65

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Neposredni voditelj
Radic, Sandra

Ključne riječi
Temperaturni stres; Fibigia triquetra (DC.) Boiss.; oksidacijski stres;
(Temperature stress; Fibigia triquetra (DC.) Boiss.; oxidative stress;)

Sažetak
Fibigia triquetra (DC.) Boiss. je hrvatski endem, a raste na svjetlim i suhim kamenitim staništima. Visoka temperatura inhibira fotosintezu i disanje, a nagli porast temperature potiče sintezu proteina toplotnog šoka. Poznato je da se oksidacijski stres javlja kao sekundarna reakcija većine stresova pa tako i stresa uzrokovanog povišenom temperaturom. U ovom radu praćeni su relativni vodni status i masa suhe tvari, sadržaji pigmenata i prolina, pokazatelji oksidacijskog stresa, aktivnost antioksidacijskih enzima te pojava stresnih proteina u biljnoj vrsti Fibigia triquetra izloženoj povišenoj temperaturi od 42 º ; C u trajanju od 2h te nakon 24h oporavka. U izdancima biljaka izloženih temperaturnom stresu povećala se masa suhe tvari te je došlo do sniženja vodnog statusa. Sadržaj klorofila a i b te karotenoida povećao se nakon izlaganja izdanaka povišenoj temperatura, a smanjio na početnu razinu nakon oporavka. Porast sadržaja prolina, karbonila i malondialdehida uočen je nakon 24h oporavka dok se sadržaj topivih proteina smanjuje nakon izlaganja izdanaka temperaturnom stresu. Specifične aktivnosti superoksid dismutaze, katalaze i peroksidaza pokazuju porast nakon izlaganja izdanaka biljne vrste Fibigia triquetra povišenoj temperaturi. Nakon toplotnog šoka u izdanku i korijenu biljne vrste Fibigia triquetra zamjetljivo je nakupljanje stresnih proteina od približno 72 kDa. Nakon 24h oporavka ti su proteini slabije izraženi nego u kontrolnim biljkama. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na sposobnost učinkovite obrane ove biljne vrste i njenu tolerantnost na povišenu temperaturu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb